Павилионите за сувенири, които се намират на паркинга в подножието на Перперикон, са потрошени напълно, съобщи археологът проф. Николай Овчаров, който повете от 20 г. работи на древния археологически паметник.

Вандалската проява е извършена тази нощ. Разбити са сергии на пет от шестте търговски павилиона. На място има полиция. Тепърва ще се установява как са унищожени сергиите. 

Вижте снимки >>

Според търговци извършителите са били пияни или дрогирани и са дрифтили с автомобил. Край унищожените сергии са открити броня и фарове от лека кола, най-вероятно "Ауди". Преди този случай е имало посегателства, изразяващи се в разбити врати на павилиони, но без съществени кражби. За първи път от повече от десетилетие има поражения в такъв размер, посочват търговци.

Снимка: БТА

"Случило се е, каквото се е случило. Лошото е, че в момента се излагаме пред света, дето се казва. В момента е най-наситеният период на Перперикон, като само вчера са минали над 1000 човека. Това, което днес ще видят посетителите, които вече идват са разрушени павилиони", каза проф. Николай Овчаров. Обектът е сред посещаваните у нас. Само вчера Перперикон е посетен от 1000 туристи. 

Снимка: БТА

Той съобщи, че почти е готов посетителският център, който се намира близо до паркинга с потрошените павилиони.

По проект през нощта трябва да има камари и охрана, но инцидентът се случва точно преди тяхното поставяне и назначаването на охранители.

Освен поставянето на камери и охрана, наемателите на павилионите предлагат и поставянето на бариера преди паркинга в подножието на археологическия комплекс, за да се ограничи достъпът на автомобили в тъмните часове на денонощието, когато се случват гонки и дрифтове

Според Овчаров случилото е вандалски акт на наркомани или хулигани. "Това е вследствие на всичко, което се случва в държавата", коментира още археологът.

Снимка: БТА

Миналия месец започна археологическото лято на свещения скален град Перперикон край Кърждали. На старта на сезона проф. Овчаров, заяви, че както и през миналата година, държавата е абдикирала и е отказала финансирането на този най-известен археологически обект по българските земи:

"Перперикон е перлата на Източните Родопи, посещаван годишно от стотици хиляди туристи. За Република България обаче културният туризъм е "бедното сираче", независимо, че сме сред трите страни с най-богати археологически забележителности в Европа".

И посочи, че разкопките продължават само благодарение на свръхусилията на Община Кърджали, която е успяла да отдели 150 000 лв. за тазгодишните археологически проучвания.