Продължава усложнената зимна обстановка в страната. Бедствено положение е в сила за редица населени места в страната заради усложнената обстановка. Учениците от над 280 училища в тринадесет области на страната нямат присъствени учебни занятия.

Продължават сигналите за блокирани пътища и закъсали коли. Все още стотици селища са без ток и вода, като по-голяма част от тях в Северозападна България. Влакове се движат със закъснение.

Група туристи - двама възрастни и четири деца, са евакуирани от Тетевенския Балкан, след като бяха блокирани в хижа "Васильов", съобщи кметът на Тетевен Мадлена Бояджиева пред БТА.

В акцията е използвана общинска техника, включили са се и доброволци и планински спасители с моторни шейни. Туристите в момента се транспортират до Тетевен с леки автомобили. По думите на кмета навсякъде в общината има електрозахранване и водоподаване. Всички пътища са проходими при зимни условия.

В общините Ловеч, Летница и Троян много села все още са без ток и вода, прекъснати са и мобилните връзки в част от областта. Заради снегонавявания има и затворени пътища и откъснати населени места. Не пътуват и някои от междуселищните автобуси. Има бедстващи хора, чийто автомобил е закъсал в преспите още вчера на пътя Горско Сливово - Крамолин.

Снеговалежът създаде проблем на пътуващите с влак. От тази сутрин два бързи влака и един пътнически, минаващи през гара Враца, са имали закъснения - от 86 до 110 минути, съобщиха от Български държавни железници на интернет страницата си.

За проблеми с водоснабдяването в села във Врачанско заради липса на ток съобщиха от "ВиК"-Враца на сайта си.

Криводолското село Лесура е недостъпно, съобщиха хора, опитващи се да напуснат населеното място, предаде БТА. Според Ива Христова, пътуваща в една от спрелите на пътя коли, в посока Криводол е непроходимо. "Имало е преди това трактор, който е почиствал, но не е довършил работата си и в момента от селото няма излизане", заяви Христова.

Кметът на селото Евгени Захариев потвърди, че няма проходими пътища, по които може да се напусне Лесура. "Бях на място, обадих се на 112, изпратиха снегопочистваща машина, но преспите са около 1,5 м. и снегоринът не успя да довърши, останаха около 250 м. и се върна обратно. И казаха, че ще изпратят булдозер от с. Осен, за да довърши и да продължи до с. Фурен, защото и там е лошо", обясни Захариев. Не е ясно обаче кога ще пристигне булдозерът, тъй като първо трябва да бъде натоварен на специализиран камион, посочи още кметът на с.Лесура.

По думите му пътищата в селото са почистени, но половината населено място няма ток, заради недостъпността му днес няма и доставен хляб.

Евгени Захариев обясни още, че тази сутрин е потърсил съдействие от пожарната, за да се помогне на хора, опитващи се от снощи да се приберат от работа, но заради навяванията са останали да спят в колата, в съседното село с. Галатин. Пожарната обаче също не успяла да мине през преспите. Селото е част от Община Криводол, в която има обявено бедствено положение.

Сигнал за недостъпно населено място подаде преди обед и жител на романското село Камено поле.

Снимка: БТА

"Блокирани сме отвсякъде, няма изход, няма хляб, дано не се случва нещо и да имаме нужда от медицинска помощ", коментира Иванов. По думите му токът е дошъл късно снощи, а водата - през нощта.

От общинска администрация в Роман потвърдиха ситуацията и обясниха, че в момента пробиват с багери и снегорини пътя Кунино - Камено поле. "Екипите работят от 6 часа сутринта, има информация за закъсал по този път автомобил", каза дежурният по сигурност в общината.

По думите му почти навсякъде в селата на община Роман няма ток, няма и вода, не работят и клетките на мобилните оператори. В момента екипи на ЕРМ Запад са в с. Струпец, където след пускане на електрозахранването трябва да заработят помпите за вода.

Снеговалежът създаде проблем на ползващите влак. От тази сутрин два бързи влака и един пътнически, минаващи през гара Враца, са имали закъснения - от 86 до 110 минути, съобщиха от Български държавни железници на интернет страницата си.

В Габровска област без ток остават 110 села, както и крайни градски квартали. Работата по разчистването на снега и нападалите дървета продължава, но е затруднена от планинския релеф и дълбоката снежна покривка.

Общо 97 населени места в Габровско все още са без електрозахранване

Снимка: БТА

Отворени за движение за всички превозни средства са направленията Разград-Шумен, Разград-Русе и Разград-Попово, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Илияна Георгиева. Затворени остават пътищата за Търговище, за Кубрат и за Исперих.

Тапа от около 50 автомобила се е образувала по пътя от Разград за Търговище, след като тази нощ снегорин удари автомобил с румънска регистрация и се обърна в канавка.

Отворени за движение за всички превозни средства са направленията Разград-Шумен, Разград-Русе и Разград-Попово

Снимка: БТА

От областната администрация призовават водачите да тръгват на път, след като се запознаят с актуалната пътна обстановка. "Всяко тръгване на път, без да се базира на официална информация за отварянето на пътя, усложнява допълнително обстановката и е предпоставка за пътни произшествия или за запушване на движението и най-вече възпрепятства почистването", посочват от областната управа.

Снимка: БТА

Бедствена обстановка е обявена в общините Силистра, Ситово, Дулово и Главиница. В Силистренско продължава работата по възстановяване на електричеството в 45 населени места. В област Силистра все още има разположени 3 контролно-пропускателни пункта: при Дулово, Стефан Караджа и Богорово. За Добрич може да се пътува само с леки автомобили, за Шумен и Русе - без ограничения.

В сила е бедствено положение в общините Крушари и Добричка. На над 50 сигнала за евакуация и паднали дървета са отреагирали от Областната дирекция пожарна безопасност през денонощието. Евакуирани са били 33 души, от които 24 украинци, които са настанени в хотел в Балчик.

Втори ден затворен за движение остава републиканския път Твърдица-Елена, заради закъсали два тира, съобщиха от Областна администрация Сливен. Движение само за леки автомобили се въвежда в отсечката "Петолъчката-Котел". Непочистен остава участъкът Чуката-Ичера-Градец. Закъсал ТИР има и по пътя Котел-Омуртаг, който е част от второстепенната републиканска пътна мрежа.