Установена е самоличността на трима от четиримата мигранти, които вчера бяха ударени от мълния в градинка на улица "Пиротска", съобщи БНТ. Те са сирийски граждани и са регистрирани в бежанския център в Харманли.

Липсата на тримата мигранти е установена в приемателния център в Харманли в деня на инцидента. Те не са уведомили служителите, нито са посочили причина за пътуването си до София.

Проверка на Държавната агенция за бежанците е установила, че мъжете са били регистрирани в центъра в Харманли на 19 септември и са започнали процедура за получаване на статут.

Според лекарите и тримата загинали от мълнията, паднала в градинката улица "Пиротска", не са имали шанс да бъдат спасени. "Колегите от Спешния център са регистрирали само смъртта. Не е имало какво да направят", заяви директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров.

Единственият оцелял от мълнията, който твърди, че е сирийски гражданин, е настанен в "Пирогов" с 20% изгаряния по тялото.

"Няма директна опасност за живота. През нощта е прекарал спокойно. Няма данни за други травми, които да засягат жизнено важни функции. Касае се за мъж на видима възраст 20 - 25 години", добави д-р Димитров.

Според експерти подобни гръмотевични бури ще стават все по-честа гледка в градовете. "Периодът на мълниите става все по-голям, преди години знаем, че мълнии имаше основно лятото. Сега, виждате, краят на септември е и гръмотевичните облаци продължават да ни атакуват", заяви Татяна Попова - експерт по мълниезащита.

Практиката на спасителите показва, че при директен удар от мълния шансовете за оцеляване са минимални. Така наречения ,,пръскащ удар" , когато например мълнията удари дърво, нанася по-малко щети.

"Това, от което най-често настъпва смърт, е спирането на сърцето и поразяването на дихателния център", каза д-р Едмонд Йорданов.

Мълниите поразяват по три начина - електрически заряд, ударна и звукова вълна. При възникване на подобно бедствие се оказва първа помощ на пострадали, които нямат жизнени показатели. Ако пулсът бъде възстановен, обдишването трябва да продължи.

"Дишането може да се възстанови от 30 минути до два часа", каза още д-р Едмонд Йорданов.

"След отминаване на бурята е добре да останем поне още 30 минути приютени, защото една гръмотевица, един електрически заряд може да се движи до 10 км. в хоризонтална посока. Дори да е отминала бурята, има опасност пак да сме засегнати", допълни Емил Нешев.

Данни на НИМХ показват, че по време на силната буря снощи над България и южна Румъния за малко повече от час са паднали близо 15 000 мълнии.