Службата за сигурност на Украйна (ССУ) съобщи днес, че е задържала руски танкер в украинското пристанище Измаил заради предполагаемото му участие в инцидента от ноември миналата година в Керченския проток, довел до задържането от Русия на три украински плавателни съда, предаде Ройтерс.

ССУ заяви, че плавателният съд "Ника спирит", който преди носел името "Нейма", влязъл в пристанището на Измаил, след което бил идентифициран и задържан.  След като е акостирал му е извършен обиск, а бордът е претърсен, като към момента се говори че е възможно принудителното му задържане под стража.

В Украйна корабът "Нейма" е добре известен: през ноември 2018 г. именно този съд блокира преминаването през Керченския проток на опиталата се да влезе в Азовско море група украински военни кораби.

На 25 ноември м. г. Русия задържа три украински кораба и техните екипажи близо до Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 година. Обвиненията бяха, че корабите са навлезли незаконно в руски териториални води и в продължение на няколко часа не са реагирали на сигналите на руските власти. По време на инцидента руските кораби стреляха по украинските, което предизвика сериозна криза на фона на и без това обтегнатите отношения между двете страни, припомня Асошиейтед прес.

ССУ посочва, че по информация на украинската гранична охрана корабът е разпознат по международната информационна система ЕКУАСИС (EQUASIS) "като вече известният танкер "Нейма".

Москва предупреди Киев за последствия

Руското министерство на външните работи предупреди днес Украйна, че ще има последствия, ако някой от руските членове на екипажа, спрял в украинското пристанище Измаил, бъде задържан под стража, предаде агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

Ведомството заяви, че проучва обстоятелствата около задържането на руския танкер в украинското пристанище, за да обмисли съответна реакция.

"Ако руснаци са взети за заложници /.../, скоро ще има последствия", е цитирано да заявява министерството.

Задържаният по-рано днес руски танкер от Службата за сигурност на Украйна съвместно с военната прокуратура, е бил влязъл в пристанището на Измаил за ремонт, съобщи изданието "Таймер Одеса" (timer-odessa.net), цитирано от ТАСС.

"В кораборемонтния завод в Измаил е влязъл за ремонт руският съд "Ника спирит", който преди това носел името "Нейма".  Според официалната версия на руските власти корабът е бил заседнал в плитчина", се казва в съобщението.

По-рано днес Службата за сигурност на Украйна съобщи, че в пристанището на Измаил е задържан руският танкер "Ника спирит", който бил разпознат като танкер с името "Нейма", който по време на инцидента в Керченския проток от 25 ноември 2018 г. е блокирал украинските кораби, припомня ТАСС.

На задържания руски танкер има най-малко седем моряци - граждани на Русия. На снимка, публикувана на страницата във Фейсбук на главния военен прокурор на Украйна Анатолий Матиос, могат да се видят седем иззети паспорта на моряци от Русия.