Ден на траур е днес в Петрич, Сандански и Кресна в памет на загиналите при големия горски пожар край Сандански двама горски служители. 

На 46-годишния Валери Димитров, който е и общински съветник от Кресна, и 33-годишния Антон Гръбчев от Петрич им прилошало от дима и паднали, след което били погълнати от пламъците. Освен загиналите има и един ранен техен колега. Той е транспортиран с 10% изгаряния в "Пирогов".

Отменени са обществените събития, а знамената на обществените сгради ще бъдат свалени наполовина в знак на почит и уважение.

Гасенето на пожара, който е обхванал около 300 дка край санданското село Петрово, продължава. През нощта е имало дежурни екипи в района. Днес в борбата с пламъците се включват отново горски служители и пожарникари. На по-късен етап община Сандански ще организира и доброволци, които да помогнат.

Загиналите вчера служители са опитни, с 5-годишен стаж, обясни пред БНТ директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов.

Според него обаче, те не са имали шанс да се спасят, тъй като пожарът много бързо е преминал от низов във върхов и това е коствало живота им.

Те бягаха, но огънят направо ги застигна и ги прегърна, сподели един от свидетелите на инцидента.

Бащата на единия от загиналите горски служители заяви, че те не са били добре екипиран, но според инж. Дамянов ситуацията е била непредвидима и в случая никакъв план и инструктаж не са могли да предотвратят инцидента с фатален край.

Спасиха Старосел, но 6 къщи изгоряха

Пожарите в хисарските села Старосел и Кръстевич са локализирани, но огнената стихия изпепели 6 къщи в Старосел. За щастие в тях не е имало хора.

Няма опасност за населението, евакуираните снощи хора от Старосел не са пожелали да бъдат настанени в социални домове, а са при свои роднини. Хеликоптер "Кугър" също се включи в гасенето. 90-годишната Мария Нейчева до последно се опитвала да спаси от огнената стихия къщата си, която е на края на селото. Изнесъл я на ръце човек от селото, а сега е в шок заради изгорелия си дом. 

Снимка: БТА

Дежурни екипи на пожарната охраняват периметъра, за да не се появи ново огнище на пожара. Щетите са големи - освен изгорелите къщи, силният вятър прехвърли огъня към горския масив над селото. Изгоря ракетна площадка и ферма.

"Пожарът влезе от две страни и се върна в селото откъм боровата гора, със силна мощ навлезе и времето да предислоцираме автомобилите отнякъде другаде, ни трябваше много време. Сега е спрян", каза Димитър Бришимов, от противопожарната служба в Пловдив. 

Доброволци от селото обаче недоволстват от реакцията на пожарната.

Снимка: БТА

"Шест пожарни без вода, какво да ти обяснявам повече. Казваш на пожарникаря, те пускат водата и нямат вода, идват празни и с голи ръце, с кофи от вкъщи и така", заяви доброволецът Иван Китин пред bTV. Той допълни, че пожарът е започнал в 10 ч., когато е горяло на 2 км извън селото, а пожарната е дошла едва в 16 ч. 

От днес със заповед на министъра на земеделието се забранява паленето на стърнища на земеделските площи. Това беше решено снощи на спешна среща, свикана от премиера Стефан Янев.

"Призивът е към всички граждани, към всички българи, независимо дали са овластени с власт, като започнем от области, общини , кметове на кметства, съответните служители на горски стопанства, на пожарната, военни и т.н. Призивът ми е към всеки български гражданин - бъдете бдителни и с вашата дейност не позволявайте да се получават условия за създаване на пожари", каза Янев, който и изказа съболезнования на семействата на загиналите.

Съболезнования на семействата, близките и колегите на горските служители изрази и президентът Румен Радев.