Аварирали коли, камиони и завъртял се на шосето ТИР заради обилния снеговалеж блокираха движението през прохода "Предел". Това съобщават местните медии и потребители в социалните мрежи, които казват, че пътят е изключително хлъзгав и труднодостъпен дори и за снегорините.

От Областното пътно управление в Благоевград уточниха, че път II-84 през Юндола, както и път II-19 през прохода са временно ограничени за моторни превозни средства над 12 тона. Оттам допълниха, че двата пътя се почистват. Движението в прохода в посока Банско е отворено.

Преди обед, при преминаване през прохода "Предел", тежкотоварен автомобил се е завъртял, казаха и от Областната дирекция на МВР в Благоевград. Движението не е спряно, на място има снегорини, които разчистват пътя, посочиха от полицията.

По информация на "Нова телевизия" униформени са опитали да спрат водача да навлезе в прохода, като са го предупредили за затруднените пътни условия. Той ги е подминал и е продължил напред. 

До момента няма данни за жертви или ранени пътници и шофьори в прохода "Предела".

На кадри, публикувани в Meteo Balkans се вижда, че движението в едната посока е напълно блокирано, дори хора се разхождат свободно по пътя.

Местните медии предават, че в населените места около прохода вече има значителна снежна покривка.

Междувременно от МВР съобщиха, че е създадена необходимата организация във връзка с очакваното усложняване на зимната обстановка и рисковете от снегонавяване и обледяване по пътищата.

Предприети са мерки за недопускане на навлизането в планинските проходи на неподготвени за зимни условия моторни превозни средства. В координация с областните управители и служителите на ГДПБЗН, ще се организира и намесата на тежка техника за извличане на бедстващи автомобили, допълват от МВР.

От Националния оперативен център на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" напомнят, че според постъпилата информация за метеорологичната обстановка в страната, за 15 декември е обявен "оранжев код" за областите Монтана, Враца, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Софийска, Перник, Кюстендил, Благоевград, Бургас, където очакваните количества валежи ще са над 20 л/м2.

За останалата част от страната е обявен "жълт код". Очаква се дъждът да преминава в сняг, образувайки нова снежна покривка с условия за виелици и навявания по планинските проходи. През следващите 24 часа в резултат на валежите ще има значително повишаване на речните нива в Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски басейни.

Предвид динамична метеорологична прогноза, ГДПБЗН вече е изпратила информация до областните управители с оглед предприемане на допълнителни мерки, съгласно правомощията им по чл. 64 от Закона за защита при бедствия.

Допълнителни инструкции са дадени и на регионалните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" за повишаване на готовността в случаи на възникване на извънредни ситуации, отбелязват още от МВР.

Малко след полунощ днес на главния път Е-79 между Благоевград и Симитли товарен автомобил, управляван от 62-годишен мъж, е самокатастрофирал, след като се е блъснал в бетонови разделители и еластична ограда и излизайки от пътното платно се е обърнал на лявата си страна, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Благоевград.

Оттам допълват, че водачът на автомобила е пострадал с фрактура на крака и е настанен за лечение в болницата в Благоевград.

Във връзка с този инцидент от Областното пътно управление посочиха, че обърнатият тежкотоварни автомобил не пречи на движението.