Остава бедственото положение във Варна след ураганния вятър от събота през нощта, който взе жертва и нанесе сериозни материални щети. Очаква се до края на деня то да бъде отменено. Остава затворен пътят Варна-Добрич зарази закъсали и обърнати тирове.

Възстановено е пропускането на товарни автомобили в страната през Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кардам". Товарните автомобили ще бъдат пренасочвани за Варна през Балчик. Трафикът на пункта е интензивен, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" на уеб сайта си.

Поради силния вятър фериботната платформа, обслужваща "Оряхово" - "Бекет", временно преустанови работа. Същата се намира на българска територия, информираха още граничните власти.

Общо 54 населени места в Североизточна България са без електроснабдяване, съобщиха от "Електроразпределение Север".

Най-много селища са без ток в област Добрич - 32. В Разградско без ток са 13 населени места, във Варненска област - четири, в Шуменско - три и две селища в Силистренска област. Без ток остават основно населените места, които са в труднодостъпни райони или където електропроводите са с нарушена цялост, уточниха от дружеството.

По отстраняване на авариите работят повече от 70 екипа, като служителите са работили, там където е имало възможност, до 23:00 часа снощи.

Работата по отстраняване на авариите и щетите от силния вятър, сняг и снегонавявания продължават, като от дружеството се надяват по обяд да бъде възстановено електрозахранването на още населени места.

Варна се възстановява до няколко дни

В момента наблюдаваме ситуацията, бедственото положение вероятно ще остане до края на деня, каза на брифинг днес кметът на Варна  Благомир Коцев. Той уточни, че вероятно в края на деня бедственото положение ще бъде отменено, но трябва да се види какво ще реши Кризисният щаб.

Тепърва ще се остойностяват щетите от бедствието, коментира още Коцев.

По думите му в момента екипите са на терен, те извършват много дейности, които трябва тепърва да бъдат остойностени. Ще ни трябват няколко дни Варна да бъде възстановена, каза още той и допълни, че може би до края на седмицата всички щети трябва да бъдат изчислени, да се види какви пари излизат и държавата да ги поеме или общината. Коцев каза, че общината ще поиска средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. "Ще искаме пари от фонда за възстановяване, ще видим сметките какви са и за какви суми става въпрос, но ако общината не може да ги поеме, ще трябва да ги поискаме от фонда за бедствия и аварии", обясни кметът.

Варна се възстановява, посочи Коцев. Според него в момента най-важното нещо, което трябва да се направи е да се възстанови електроподаването в районите, където то е спряло, някъде вече два дни. Той посочи, че се е свързал с "Енерго про" и ще изиска от тях график кога и как ще бъде възстановено електрозахранването.

Коцев каза още, че много от екипите са концентрирани върху изчистването на опасните зони, там където има опасни клони. Има клони, които са били покосени от бурята, но все още стоят висящи в короните на дърветата, което е изключително опасно, допълни той.

Днес учениците на територията на общината провеждат учебните си часове онлайн. В 4 училища, където е необходимо време за отстраняване на нанесените щети от урагана, обучението ще е онлайн 3 дни. От кризисния щаб на Общината призоваха хората да не посещават Морската градина и Аспаруховия парк в следващите няколко дни, докато не бъдат разчистени. Има забрана да се слиза и до Вълнолома във Варна.

Аварийни екипи извършват почистване и обезопасяване. Акцията ще продлъжи през цялата седмица. Ограничиелният режим за достъп до вълнолома на Морска гара, буните и пристанище Карантината в следващите два дни ще бъде контролиран от Общинска полиция.

Днес е неучебен ден и в Девня. Занятия няма да бъдат проведени в детска градина "Ран Босилек" в село Константиново, тъй като не е отстранена аварията по електропреносната мрежа.

Затворен остава пътят Добрич-Варна

Нормализира се обстановката в област Добрич. Остава затворен за движение единствено пътят Добрич - Варна. Късно снощи е възстановено движението по направлението Добрич - Генерал Тошево, информират от Областно пътно управление. Ще продължи разчистването на клони и дървета от пътните платна. Ще се работи и по разчистване на републиканската третокласна пътна мрежа.

"Над 100 са получените сигнали за паднали дървета и прекъснато електроснабдяване в неделя в Добричко. Над 40 населени места бяха  без ток в рамките на вчерашния ден, в понеделник те са по-малко от десет",  коментира пред  NOVA кметът на Добрич Йордан Йорданов, според когото възстановяването върви сравнително бързо.

По негова информация към момента няма бедстващи хора. Относно поддръжката на пътищата, той обясни: "В рамките на града още в събота вечерта три снегорина почистваха улиците. В неделя беше напълно проходимо. Не такава беше ситуацията извън Добрич, защото пътищата са позиционирани на места с големи снегонавявания. Фирмите се стараеха да чистят, но вятърът затрупваше след тях", добави кметът.

Йорданов уточни, че затворен остава пътят Добрич - Варна, където все още има закъсали и обърнати тирове.

"Всеки път, когато има сняг, най-големият проблем е на Аксаковската панорама. Затова инициирам обща среща между депутатите от Добрич и Варна, за да преценим какви ограничители можем да сложим, за да предотвратим снегонавяванията", обяви той.

Шест общини в Шумен са в капан на лошото време

Вчера там беше обявено бедствено положение.

"Към момента нямаме данни за бедстващи хора, нямаме загинали и пострадали. В момента тече възстановяване на електроснабдяването, в много населени места няма ток и вода. Надявам се днес, най-късно утре да бъде възстановено ел. захранването. Има много паднали далекопроводи и ел. стълбове. Всички пътища в областта са отворени, при зимни условия". Това съобщи комисар Иван Иванов, директор на РДПБЗН-Шумен.

65 машини на АПИ почистват пътните настилки в районите с натрупана снежна покривка в Източна България. Обработката продължава в областите Бургас, Варна, Добрич, Разград и Шумен.

Днес ще бъде извършен анализ на предприетите мерки и наличната техника. При констатиране на нередности ще бъдат наложени санкции на пътноподдържащите фирми.

"Късат" договора със снегопочистващата фирма в Бургас

Сигнали за лошо време, паднали дървета и аварии с електричеството в следствие на силния вятър на територията на област Бургас. Петметрови вълни отнесоха крайбрежната ивица, заляха заведения и потопиха лодки.

Областната управа ще изисква прекратяването на договора с настоящата фирма за почистване на общината, след като автомобили закъсаха по необработени пътни артерии в областта. За момента сигнали за пострадали и бедстващи хора няма.

"От близо 60 населени места, които вчера бяха без електричество, в момента са под 10. Нямаме сигнали за бедстващи хора и такива в нужда. Няма и непроходими пътни участъци", заяви областният управител на Бургас Пламен Янев пред NOVA.

Според него още на 2 ноември, когато е бил свикан областния щаб, Областно пътно управление и КАТ са докладвали, че има проблем с фирмата за снегопочистване - не е предоставила нужните данни за машини.

"По този начин се блокира проверката в цялата област, тъй като ние трябва да имаме списък, за да проверим за дублиращи. До ден днешен, въпреки моя заповед, това не е изпълнено", каза Янев и добави, че в неделя сутрин фирмата не е била открита. Но по-късно управител на фирмата се е свързал с него и обяснил, че иска да изложи гледната точка на фирмата.

В позицията на фирмата се твърди, че през цялата нощ всички машини на фирмата са работили без да спират. "Поканил съм ги на среща с Областно пътно управление и МВР, за да уточним какво и как. Но е факт, че те не си изпълняват навреме задълженията. Точно поради такива причини гражданите са недоволни и казват, че зимата ни е изненадала", посочи Янев.