Пет общини във Варненска област - Варна, Вълчи дол, Суворово, Дългопол и Аксаково, остават в бедствено положение, а в една - Девня - то е частично, в резултат на ураганния вятър, снеговалеж и снегонавявания, предава БТА.

В резултат на силния вятър във Варна снощи загина жена, която бе затисната от паднали клони.

За Източна България за днес бе обявен оранжев код за опасно силен вятър.

В областния център бедственото положение бе обявено в 2:00 тази нощ. Вятърът имаше скорост между 23 и 25 метра в секунда, като поривите му достигаха до 30 метра в секунда. Вълнението на морето бе около шест бала с четириметрови вълни.

Летището във Варна работеше, но имаше закъснели и отменени полети. Няколко крайградски пътнически влака между Варна и Добрич бяха отменени заради провиснали и паднали клони от дървета на железния път.

По-късно кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че достъпът до вълнолома, буните и пристанище "Карантината" във Варна ще бъде ограничен за 48 часа.

Той изпрати искане до Министерството на образованието и науката в понеделник в общината да се учи дистанционно, което беше одобрено. Детските градини и ясли във Варна утре ще работят.

След Варна бедствено положение беше обявено и във Вълчи дол, редица пътища бяха затворени. Последва такова решение и за Суворово, където нямаше ток в цялата община. След това бедствено положение бе обявено в общините Дългопол и Аксаково, а в Девня заповедта на кмета бе за частично бедствено положение. Там утре е неучебен ден.

На териториите на общините Белослав и Бяла имаха проблеми с електрозахранването. Община Аксаково осигури подслон за 80 от бедстващите хора по пътищата в района. Екипи на Пътното управление и община Провадия помогнаха на две семейства, едното от които с две деца, чиито автомобили са били затрупани от снега.

Към 17:00 часа общо 171 населени места в Североизточна България бяха без електричество, но работата по отстраняване на авариите и щетите от силния вятър, сняг и снегонавявания продължава. Във Варненска област към този час без електрозахранване бяха 21 населени места.

Най-много селища без ток са в област Шумен - 58, и област Добрич - 57.

В Разградско без ток са 26 селища, а в Силистренска област те са 9.

Над 70 екипа на дружеството работят по отстраняването на авариите в Североизточна България.