Бедствие във Варна, оранжев код е обявен за Източна България - девет са застрашените области заради силния вятър.

Кметът на община Варна Благомир Коцев обяви през нощта бедствено положение заради ураганния вятър, който по-рано в събота вечерта уби жена, след като откърши и запрати върху нея дърво на централна улица в града.

Пострада и шофьорът на линейката, която се притече на помощ на 43-годишната пешеходка, която загина снощи, съобщи МВР. Вятърът е продължил да събаря клони и са ранили водача на спешния автомобил, който е с фрактура и е настанен в болница за наблюдение. Леко пострадал е и лекарят.

Още снимки от последствията стихията в морската столица вижте тук

"Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е възможно свободното придвижване. Блокирани са превозни средства и хора на територията на общината", съобщи Благомир Коцев.

Снимка: Светла Дончева, Фейсбук, Група Забелязано във Варна

Общината още веднъж призова хората да останат по домовете си. Кметът свика и кризисен щаб, който да оцени щетите и да предприеме незабавни мерки за връщане на града към нормален ритъм.

Снимка: БТА

Поради силните пориви на вятъра, които в събота бяха 100 км/ч по улиците има десетки съборени дървета и повредено имущество, уточняват от общината. Движението на гражданите в тези условия крие риск за живота и здравето. Поради тази причина се призовават хората да остават по домовете си и да не включват много електрически уреди едновременно.

Снимка: БТА

Мобилизирани са ресурсите на всички общински и държавни служби - полиция, пожарна, Гражданска защита, Енерго-про, ВиК и други - за справяне с последиците. Общината благодари на гражданите за съдействието и разбирането. Молят се жителите на Аспарухово и Галата да проявят разбиране - екипите на Енерго-про работят с всички сили за възстановяване на електричеството, се казва в съобщението на властите.

Мощта на стихията успя да огъне на две огромни и тежки билбордове, пометени бяха метални кошове за боклук, а улиците - осеяни с паднали дървета

Снимка: БТА

Община Суворово също обяви бедствено положение, съобщи кметът Данаил Йорданов.

Той уточнява, че след рязкото влошаване на времето е било взето това решение. В цялата община няма ток, повечето от населените места са без вода. Има много паднали електрически стълбове, както и скъсани жици. Част от селата са недостъпни заради образувалите се снежни преспи. Има и съборени от вятъра дървета по пътищата.

В момента екипите на различни служби работят по отстраняването на авариите, разчистват и падналите дървета, но това ще отнеме време. Поради тези причини отправям апел днес всички да ограничат излизанията си навън, освен ако не е крайно наложително, допълва Йорданов.

 

БДЖ отмени влакове заради паднали клони върху релсите

Отменени са някои влакове тази сутрин заради паднали клони върху железния път, показва справка на БТА на сайта на Българските държавни железници (БДЖ). Пътническият влак от Каспичан за Русе се отменя заради провиснали и паднали клони върху жп линията. Пътниците се пренасочват към следващи влакове по това направление.

Пътническият влак от Русе (Разпределителна) до Горна Оряховица също няма да се движи поради провиснали и паднали клони върху железния път. Крайградски пътнически влак от Самуил до Каспичан също е бил отменен тази сутрин.

Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за Източна България днес, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е сила за областите Бургас, Варна, Добрич, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Ямбол.

Предупрежденията на метеоролозите са за бурен и ураганен вятър от север-северозапад с пориви до 30-35 м/сек. Очакват се значителни валежи от дъжд, които бързо дори и по Черноморието ще преминават в мокър сняг с количества над 25 мм.

В Странджа и по старопланинските проходи ще се образува снежна покривка, предупреждават от НИМХ.

Очаква се вълнението на морето в Бургаско извън заливите да достигне 6 бала, а във Варна - 5 бала, като в следобедните часове ще отслабва.

Паднала ограда във Варна

 

В Добрич и Силистра виелицата беше придружена със сняг, а немалко автомобили закъсаха.

Жълтият код е в сила за областите Велико Търново, Габрово, Кърджали, Стара Загора, Хасково. В тези области прогнозата е за силен и временно бурен вятър от север-северозапад с пориви до 20-25 м/сек.