Голям пожар бушува в гориста местност край Сливен. Горят 300 декара площ с гора северозападно от военния полигон "Ново село", в посока село Градец.

Гасенето е затруднено от силния вятър и пресечената местност, съобщи областният управител на Сливен Минчо Афузов. Предполага се, че пламъците са предизвикани от учебни стрелби на полигона.

Афузов потърси помощ от ВВС и в гасенето вече се е включил хеликоптер от авиобаза "Крумово".

Пожарът е възникнал в четвъртък, като наблизо са се провеждали учебни стрелби. Заради гъстата и суха растителност огънят се е разраснал бързо, съобщават от областната администрация.

В момента 70 военнослужещи от полигон "Ново село" и 30 пожарникари и горски служители от Сливен се опитват да овладеят огнената стихия. 

Усилията за ограничаване на огъня продължават.

Областният управител Минчо Афузов, който отиде на мястото на пожара, публикува и видеоклип в социалната мрежа, на който се вижда борбата със стихията.

"Огнената стихия се разгоря на терен с гъста растителност и обхваща голяма площ - от около 300 декара, което силно затруднява гасенето. Реагирахме бързо и в борба със стихията са екипи на сухопътни войски, пожарникари, горските служители и ВСС, които гасят с хеликоптер. Работата на екипите е затруднена от терена, който е силно пресечен, а вятърът усложнява ситуацията", съобщи във Фейсбук Афузов.

По данни на директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Владимир Демирев сигналът за разгарянето на пожара е получен тази сутрин в 9.30, а огнищата са три, правят се просеки с помощта на горските от стопанството в Котел, съобщава Нова телевизия.

Огънят все още не е локализиран, а фронтът е много голям и мястото е недостъпно.

"Възможно е причина за пожара да са действия на военните в самия полигон", предположи като областния управител и комисар Демирев. По думите му няма опасност огънят да засегне населени места, далеч е и от сградите на военния полигон.

На полигона, който е недалеч от пожара, българските военнослужещи провеждат съвместни учения с партньорите си от НАТО и с американските военни от американската база там.