Най-тежка е ситуацията в Западна и Северозападна България след обилните валежи в цялата страна. Над 100 населени места са без ток в следствие на проливните дъждове през последните часове. Това заяви на брифинг главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението, предаде БНТ.

Най-напрегната е ситуацията в Столична община. Това е община Нови Искър, село Мировене, река Блато вдигна много нивото. Наложи се за защита на населението да се строят диги. Обмисля се частична евакуация на застрашеното село. Към момента оценката е, че няма непосредствена опасност за живота, но екипите на полицията и Столичната община са готови да помогнат.

По поречието на Струма предвид изпускането на язовир "Студена" и високите скатни води повишиха речните нива на река Конска и река Струма, което наложи обявяване на частично бедствено положение в Перник, Батановци, Радомир и община Струмяни. Такова късно вечерта бе обявено и в общините Своге и Костинброд.

Община Струмяни при един от заводите си застрашава газопровода България - Гърция. Прави се всичко възможно да бъде защитен газопроводът. Последната оценка е, че работите, които са предприети към момента са задоволителни и защитават газопровода.

В Радомир има наводнени няколко къщи. За съжаление, помпената станция за питейна вода е засегната. Ще се наложи ремонт на помпите и жителите на града 2-3 дни няма да имат питейната вода от тази станция.

Поради тежките метеорологични условия и валежи в цялата страна, от седмица министърът на икономиката Лъчезар Борисов е разпоредил създаването на щаб и е в непрекъснат контакт с всички структури към министерството, които имат отношение и следят за състоянието и нивата на язовирите. Министърът на икономиката е издал разпореждане, вследствие на което към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ е сформиран кризисен щаб, който да извършва 24-часово наблюдение към всички язовири, за които Агенцията отговаря за надзора. Служители на ДАМТН съвместно с "Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР, "Национална служба "Гражданска защита" и института на БАН следят денонощно състоянието на язовирите в страната. Сформирани са обходни екипи, които регулярно следят и подават необходимата информация към щаба. Предприети са всички превантивни мерки, като там където е необходимо, се прави контролирано изпускане на водните обеми от язовирите.

Обявено е частично бедствено положение за част от територията на община Радомир за срок от 7 дни, съобщи общинският пресцентър. Обилните дъждове през последните дни и контролираното изпускане на язовир "Студена" са довели до наводнения в редица населени места в общината. Наводнени са земеделски земи и дворове на къщи в селата Копаница, Прибой, Негованци, Кленовик, Чуковец, Жедна, Бобораци, Беланица, Извор, Дебели лаг и Кошарите. Наложила се е евакуация на едно семейство от село Бобораци, чиято къща е била наводнена. Отводнен е жп прелез в района на село Кошарите, като към момента няма опасност за преминаващите влакове. Доставени са насипни материали за укрепване на диги в землищата на селата Прибой и Негованци.

В заповедта на кмета на общината е указано още, че се забранява движението и пребиваването на МПС на определени критични участъци. Доброволното формирование към Община Радомир също при необходимост ще бъде включено в аварийно-спасителните дейности. Кметовете на населени места са задължени да извършат оглед на техните територии и да организират дейности за овладяване на ситуацията.

Николов каза още, че при община Струмяни е застрашен газопроводът България-Гърция, но са предприети действия за защитата му. Той добави, че в страната няма бедстващи хора.

Директорът на пожарната обясни още, че всички язовири на територията на страната са под контрол, като 3-4 от тях преливат контролирано през преливнците. По думите му няма язовир, който непосредствено да застрашава хората, с изключение на язовира над Костинброд, където преди половин час е започнало възстановяване на преливника.

По думите на вътрешния министър Христо Терзийски ситуацията е стабилна. Той добави, че има райони с нива на реките над нормалното, където обаче са организирани постове, които да ги следят. Там, където е необходимо, се извеждат хора от домовете им.

Вътрешният министър каза още, че премиерът Бойко Борисов е на място в Перник.

Енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че във Видин, Враца, Монтана и в София област има прекъснато електрозахранване, но екипи работят за отстраняване на проблемите. По думите й около 100 населени места са без ток, като засегнати са близо 29 хиляди клиенти на ЧЕЗ.

Министърът на транспорта Росен Желязков добави, че три пътнически и три бързи влака в момента са със затрдунения.

За София кметът Йорданка Фандъкова каза, че проблемите са основно в район Нови Искър и части от Надежда и Връбница. В с.Мировяне са били монтирани защитни диги. В Нови искър вече се обмисля и евакуация на хора.

Според прогнозата за времето следващите три дни се очаква рязко застудяване и снеговалежи. До сряда валежите ще спрат навсякъде.