Река Искър излязe от коритото си в участъка между Нови Искър и Курило. Причина са обилните валежи, които продължават и в момента.

Високо ниво на реката заля моста, който се намира в посока Курило. Временно е спряно движението по автобусни линии 23 и 26, автомобилният трафик е пренасочван по обходен маршрут. Ситуацията в целия район остава усложнена, в Требич са залети цели улици.

Снимка: AP/БТА

Вижте снимки >>

Истински кошмар са преживели хората, които пътувайки с колите са били залети от високите води на реката. Реакцията на аварийното звено обаче е навременна и пострадали няма. В спасителната акция се включват и доброволци.

"Те са влезли с автомобилите, но при влизане на друг автомобил, ги е заляло и за изгубили контрол. Изкарахме един от водачите през железопътния мост", заяви пред БНТ Красимир Димитров от Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община.

В участъка е закъсал един автомобил, който е изтеглен от екип на Звеното за аварийна помощ към Столична община

Снимка: AP/БТА

Преди на железопътната линия е имало и прелез за автомобили, но той не съществува от повече от 10 години, затова и обходният маршрут е през Околовръстното. Екипите ще започнат да укрепват, след като нивото на водата спадне.

"Ще започнем първо почистването канала на на реката, падне ли нивото ще продължим с отводняването, за да може да вкараме реката в самия бент, каза още Красимир Димитров.

Нивото на река Искър е два пъти над средното, сочат данни на НИМХ. Ситуацията в района остава драматична, на места има разливи. Спасителни екипи отводняват там, където е необходимо.

Река Искър излезе от коритото си при кв.Курило в София

Снимка: AP/БТА

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери на място ситуацията в Нови Искър в кв. "Кумарица" във връзка с обилните валежи, съобщиха от Столичната община. Към момента има три критични участъка в район Нови Искър.

Аварийните екипи извършват отводняване на критични места в Требич, Мировяне и с.Житен, като се изграждат на места и защитни диги. С цел безопасност са евакуирани хора от една къща в Нови Искър.

Обилните валежи предизвикаха наводнения и в софийското село Мрамор. Десетки дворове и улици са под вода. Екипи на Столична община следят за покачването на реките в района. Покрит с вода е и пътят между Мрамор и Доброславци.

Заради обилните валежи и обявения "жълт код", по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова, се извършва непрекъснато следене на нивата на реките и язовирите на територията на Столичната община. Наблюдава се повишение на нивата, с около 50 см. Извършва се контролирано изпускане на общинските язовири Суходол 2, Иваняне, Мрамор, съощиха още от Столична община.

Залят с вода е и пътя на входа на кв. Требич

Снимка: AP/БТА

Шест екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" и столичната пожарна реагират на сигнали за паднали клони и дървета във връзка с валежите в София. Екипите са на терен. През нощта екипите на общината са се отзовали на 20 сигнала за завирявания и паднали клони, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Сутринта екипи на аварийната дирекция и пожарната отстраняваха паднали дървета и клони по пътя между Бистрица и Железница, и пътя за Плана. Това промени маршрута на автобусите №69 и 70 -  до Железница.

Изпускат и язовир Студена

На 6 000 л/сек. е увеличено от 12,00ч. днес водното количество, изпускано от язовир "Студена", съобщи на БТА изпълнителният директор на "В и К" - Перник Борислав Иванов. Това се налага заради повишения приток към водоема, който за последното денонощие е 8281 л/сек., при разход - 590 л/сек. Досега от язовира са изпускани между 2 000 - 3 000 л/сек.

Само за последния час притокът е достигнал 12 000 л/сек., посочи Иванов. Водният обем на язовира е 23 692 800 куб.м при капацитет 25 519 100 куб.м.

Ако достигнем обем от 24 000 000 куб.м, на чиято граница сме, трябва да изпускаме същото количество, което влиза в язовира, посочи Иванов. По думите му ситуацията е под контрол, увеличеното количество изпускани води е една от мерките за управлението й.