152 закъснели влака, 24 отменени и 4 отклонени - това е равносметката до този момент след вчерашния инцидент на Централна гара София, при който вагон от влака Бургас-София дерайлира и прекъсна контактната мрежа.

Анатолий Атанасов, директор "Оперативна дейност" в БДЖ увери пред БНТ, че обстановката вече се нормализира.

Нощните влакове от София към Варна и Бургас се очакват с около 60 минути закъснение, а тези, които пристигат от морето към столицата, закъсняват с около 20 минути.

Все още не са установени причините за случилото се вчера. Тече разследване на НКЖИ.

Атанасов увери, че към момента не се очакват още закъснения в графика на БДЖ. По празниците са прикачени допълнителни вагони към композициите по основните направления, така че да има места за всички желаещи да пътуват.

Инцидентът стана вчера в 5.40 ч., когато бързият влак Бургас-София навлиза в Централна гара-София. Влак 8626 е първият, който пристига от посока Пловдив. Дерайлира трети вагон със задна талига, който бута стълб и прекъсва напрежението в контактната мрежа на гарата.

Пред bTV инж. Бойчо Скробански, държавен инспектор по разследване и ръководител на Националния борд за разследване на произшествия в железопътния транспорт, обясни, че стрелката, през която е преминавал бързият влак, когато е станал инцидентът, механически не е била заключена.

"При подготовката на маршрута всички стрелки са заключени. Стрелката механически не е била заключена. Вероятно е станало някакво прехвърляне. В момента гарата е на ръчно управление. С двете съседни гари - Захарна фабрика, Север и Подуяне, комуникацията се извършва с телеграми", допълни инж. Скробански.

Той подчерта, че новите локомотиви и новите системи на тях ще минимизират рисковете и ще ограничат човешкия фактор.