Хеликоптерът беше извикан по най-бързия начин с оглед на тежките травми, които е имал парапланериста. Дългото време за достигане на връх Мусала и транспортирането в това състояние беше невъзможно - каза в "Денят започва" по БНТ директорът на ПСС Емил Нешев, който коментира трагичния инцидент с падналия вчера парапланерист на метеорологичната станция на връх Мусала. Парапланеристът почина в болница в Пловдив.  

"Около 2 часа - 2 часа и половина отне вдигането на хеликоптера. Благодаря на всички, които взеха това решение по наша молба. Не мога да кажа, че е имало забавяне за спасителната операция, по-скоро беше направено всичко възможно и това беше абсолютно реалното време, за което може да се вдигне военният хеликоптер във въздуха - просто изисква време. За да се вземе решението хеликоптерът да бъде вдигнат, ситуацията наистина е била критична. Ако е било по-бързо, може би имаше шанс момчето да оживее", обясни Емил Нешев - директор на Планинската спасителна служба. СС

По думите му, свидетел на инцидента няма, освен метеорологът на връх Мусала, който е и спасител от доброволческия отряд от Самоков и докато е обядвал със взрив момчето е влязло през прозореца. Било е голям шок за всички. Няма как да се каже какво точно се е случило, добави Нешев.

Как протече акцията в планината разказват от първо лице в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия и Ангел Керкелев, който е началник на ПСС-Боровец, и екипажът на военния хеликоптер, включил се в спасяването. "Кугър" с 6-членен екипаж е излетял веднага, след като е получено искане. "След около 30-ина минути стигнахме до връх Мусала. По време на полета решихме как да стане самото спасяване. Районът беше труден за подход, предвид силният вятър - 10- 12 метра. Там успяхме да кацнем на две точки. Пострадалият беше прибран от хижаря в хижата. Спасителите ни оказаха съдействие при обездвижването, разбрахме, че с е множество фрактури", спомня си командирът майор Марин Тасков.

"Не беше в добро състояние. Колега от ПСС му беше оказал долекарска помощ", каза в ефира на NOVA Стоян Колев - военният, оказал първа помощ на ранения тогава парапланерист. "Разбира се, че има риск и затова екипажът, който изпълни задачата, беше високо квалифициран", допълни той. Разказва още, че той и колегите му преценили, че условията за кацане в болницата в Пловдив били по-добри, защото в София нямало хеликоптерна площадка. "Трябваше да го свалим във Враждебна и след това още 30 минути с линейка", каза още Колев.

"Трябва да знаем, че има голяма разлика между системата за ХЕМС и тези за търсене и спасяване. ХЕМС са въздушни линейки. Тези за спасяване са с малко по-големи възможности. Те трябва да са по-големи машини, с повече екипаж, който да може да работи в трудно достъпни местности", подчерта командирът на авиобаза "Крумово" ген. Димитър Иванов.

Ангел Керкелев, тръгвайки за върха, разговарял с хората, които вече оказвали първа помощ на пострадалия. От тях разбрал, че състоянието му е критично и е по-добре в акцията да се включи хеликоптер. "Около 3 часа и половина - 4 часа отнема, защото сме тежко екипирани. Още по-бавно е слизането. С хеликоптер е около час и половина", обясни планинският спасител.