Почина парапланеристът, който се удари в метеорологичната станция на връх Мусала. Той беше транспортиран с военен хеликоптер до пловдивската болницата "Свети Георги" след спасителна акция в Рила, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС).

Инцидентът стана днес по обед. Първи към върха тръгват спасителите от Боровец. Изпратени са били 10 души. Те получили обаждане от централата в София за случая. Спасителите в Боровец веднага се свързват със служителя в метеорологичната станция.

"Той е видял, че човекът е връхлетял в метеорологичната станция. Счупил е стъклото и почти е влязъл вътре. На място е имало лекар. Веднага са реагирали за първа помощ. Ударът е бил тежък", обясни Ангел Керкелев от Спасителната служба в Боровец пред NOVA.

Преди да стигнат до мястото обаче е получено разрешение за намеса на хеликоптер и мъжът е взет с него. Военен хеликоптер от Крумово го транспортирал до пловдивската болница "Св. Георги". В 16:25 ч. пациентът е бил поет от специализиран медицински екип, съобщиха от МО. За съжаление лекарите не са успели да се преборят за живота му.

"Военните реагираха много бързо, адекватно, намесиха се както трябва. Щеше да ни отнеме доста време, нас ни отне от кабинката до горе 3 часа, на връщане сигурно още 4-5 до кабинката и до долу", каза Ангел Керкелев.

Пострадалият парапланерист е млад човек, около 30-годишен, и е бил контактен до последно, но е имал тежки наранявания, сред които два счупени крака и травма в таза.

Намесата на хеликоптера е била критична за развоя на акцията.

"Ударът е бил тежък, щом има такива фрактури. Борим се, когато има критични ситуации като тази, да бъде транспортиран най-бързо до медицинско заведение, защото ние докато се качим до горе, просто много време ще отнеме", обясни началникът на базата в Боровец.

От Спасителната служба обясниха, че инцидентите с парапланеристи в планината не са редки.

"По 1-2 на година има. Най-често се закачат по дърветата. Имахме случай с един чуждестранен парапланерист, който кацна на хижа "Чакър". Приземи се върху комина и то лошо, но го транспортирахме с джип и всичко беше нормално", каза Керкелев.

Парапланеристите редовно използват Мусала за своите полети. Според запознати обаче много внимателно трябва да се преценяват атмосферните условия, защото рисковете на подобна височина са много големи.

Починалият е един от най-добрите парапланеристи в България и е печелил няколко състезания, научи още NOVA. Най-вероятно е излетял заедно с група парапланеристи от Маркуджик.