Спасители в Хатай извадиха изпод руините 12-годишно момче на име Осман. То е било спасено, след като е прекарало затрупано 260 часа след труса.

Спасителният екип избухна в радостни възгласи след часове опити да достигнат до труднопроходимото място. Малко по-късно момчето беше изнесено на носилка до безопасно място.

Двама мъже на 26 и 33 години също бяха спасени, след като прекараха 261 часа под развалините от земетресенията в Турция, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Мъжете са били спасени в окръг Хатай. Те са били намерени при разчистването на отломките от частна болница.

В действията са участвали служители на специалните части на полицията.

Двамата са настанени в болница, а единият от тях, 33-годишният Мустафа Авджъ, дори е успял да проведе от лечебното заведение разговор с брат си. "Всички ли се спасиха, нека чуя гласовете им", пожелал спасеният като по чудо в телефонния разговор.

Броят на жертвите на смъртоносните земетресения в Турция, засегнали и съседна Сирия на 6 февруари, превиши 41 000 души, предадоха световните агенции, като се позоваха на нови данни на властите и за медицинските служби.

Жертвите общо в двете страни са 41 732, от които само в Турция те са 38 944.

Над 4700 вторични труса са станали в района след първите две земетресения на 6 февруари.

Вчера турски спасители извадиха от развалините момиче на 17 години и жена на около 20 години, близо 11 дни след трусовете. Едната от спасените се нарича Алейна, която е от Кахраманмараш и е прекарала под развалините на кооперацията, в която живеела, 248 часа. Просълзен нейният чичо разцелува един по един спасителите, които извадиха живо 17-годишното момиче.

Малко след това стана ясно, че е спасена и двайсетгодишната Неслихан, прекарала под отломките на небостъргач в Кахраманмараш 258 часа. Според Си Ен Ен Тюрк в този жилищен комплекс, от който била извадена жива Неслихан, загиналите са 250 души.

Турски военен кораб край Искендерун беше превърнат във импровизирана болница. Доброволци и медицински работници настаниха десетки пострадали, сред които и много деца.

Пациентите бяха настанени на походни легла, като корабът е бил оборудван с необходимата апаратура за извършване на лекарски интервенции.