Спасиха жена с тежка травма в Пирин след дълга нощна акция на отряд Банско към Планинската спасителна служба. Спасителната операция е продължила 12 часа. Операцията е приключила около 5 часа сутринта, а е започнала около 17.00 в събота следобед. Тогава е потърсила помощ самата пострадала.

Туристката е пострадала около връх Джано, над Попово езеро - това е на 2600 метра надморска височина, поради което работата е била трудна и тежка заради отдалечеността и голямата надморска височина.

Екипът от общо 19 спасители от Банско, Разлог и Добринище успява да стигне до нея около 22.00 часа.

12 планински спасители от Отряд "Банско" и четирима техни колеги от отряда в Разлог заедно с трима от отряда в Добринище се пребориха за живота на туристката. Спасителите я свалиха на ръце на носилка от планината до долу.

Пострадалата жена е поета от спешен екип веднага и е настанена в болницата в Разлог. Няма опасност за живота й, но тя ще бъде транспортирана в столична болница, съобщи завеждащият отделението по хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение в Разлог д-р Христо Георгиев, информира БТА.

"Жената е в стабилно състояние, контактна, адекватна, няма неврологична симптоматика, но има сериозна гръбначна травма и предстои транспортирането и към неврохирургична клиника в София", обясни лекарят.

По думите му травмата е сериозна, но за момента няма опасност за живота на пострадалата. След оперативна интервенция се очаква да се възстанови напълно.

"Това са едни от най-трудните акции - нощна и много отдалечена. Акцията протече нормално, на ръце се пренесе жената. Поискахме хеликоптер, но е имало проблеми с метеорологичните условия и хеликоптер не можеше да излети", обясни Методи Баненски от ПСС-Банско пред бТВ.

Планинският спасител разказа, че веднага след сигнала е поискан и хеликоптер от военните, но заради лоша метеорологична обстановка и видимост са получили отказ от Авиобаза "Крумово".

Поредният тежък инцидент нависоко в планината отново вади на показ крещящата нужда от Спешна помощ по въздуха, каквато страната ни единствена в ЕС няма.

Снимка: Фейсбук, Георги Любенов