Планинската спасителна служба (ПСС) е част от състава на Българския Червен кръст. Към днешна дата службата разполага с 530 лицензирани правоспособни спасители, едва 47 от тях са щатни служители и поддържат базите на ПСС в различни райони на страната. Останалите спасители са доброволци, те не получават заплащане. Това стана известно от думите на директора на Планинската спасителна служба Емил Нешев в студиото "Новините" на бТВ.

Няма закон, който да подпомогне тези доброволци, няма закон, който да позволи освобождаването им от работа, когато отиват да спасяват в планината, каза още Нешев. По думите му много трудно е да събереш спасители в работен ден. Той даде пример с последните случаи на спасителни операции в Рила и в Пирин, в които се включиха десетки планински спасители доброволци. Знам какво е да вдигнеш на крак в почивен ден 50 доброволци и какво е да ги вдигнеш в делничен ден, добави Емил Нешев. По думите му държавата трябва да има ясна визия какво иска да постигне по отношение на спасителните операции не само в планината.

"Трудно ми е да си обясня защо нямаме въздушни линейки. Това, което гледаме по Плана за възстановяване и устойчивост са заложени 130 млн. евро, но интересното е законодателно и инфраструктурно дали се мисли", допълни Емил Нешев.

Планинското спасяване е скъпа дейност, всяка спасителна операция има разходи. Получаваме държавна субсидия, но тя е недостатъчно, обясни директорът на ПСС. Той апелира туристите да си правят застраховки, които да покрият евентуални разходи за спасителните акции. Неговите наблюдения сочат, че около 20 процента от хората, спасени в планината, имат застраховки. Оставалите заплащат в брой част от сумата за проведената операция, но има и такива, които не откликват на такава молба, обясни Нешев.

"Инцидентите в планината са повече. С 12 повече са проведените акции. Годината завърши със 167 акции - рекордна е", заяви още директорът на Планинската спасителна служба.

Той уточни, че става дума за акции, които са по-различни от тези, които се провеждат по ски пистите.