Планинските спасители провеждат втора акция в Пирин в рамките на днешния ден, съобщиха от ПСС.

По информация на дежурния спасител акцията се провежда в района на Влахино езеро, след получен сигнал за пострадал турист. По първоначални данни има съмнения, че мъжът е със счупена подбедрица.

В акцията са включени спасители от Банско, Разлог и Сандански.

Същевременно продължава и издирването на 69-годишния Пламен Христов, който в понеделник изчезва след изкачване на връх Вихрен. Вече пето денонощие десетки спасители търсят изчезналия мъж. Периметърът бе оглеждан и с дронове. От Христов, за когото се твърди, че е опитен планинар, обаче няма и следа. 

След зачестилите акции през последните дни Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК препоръчва на всички туристи да бъдат особено внимателни. Въпреки топлото за сезона време, условията в планините са динамични, а светлата част на денонощието е кратка. Снежната покривка във високите части на планините е незначителна, има заледявания и навевки, което е предпоставка за инциденти, дори и за опитни планинари с добра екипировка.

Все още няма добри условия за ски и сноуборд туризъм. Също така трябва да имате предвид, че при липсата на сняг планинските спасители не могат да използват моторни шейни или ски, което увеличава многократно времето, за което ще достигнат пострадал при евентуален инцидент, допълват от ПСС.