Намерено е мястото, където се е разбил падналият МиГ-29. Открити са останки от самолета - части от колесника и части от двигателя. Останките са разтрошени и раздробени, и са разпръснати по голяма част от морското дъно. Черната кутия не е открита. Това каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов на брифинг пред медиите.

По думите му, самолетът се е разтрошил на хиляди малки парчета. В момента минен ловец "Цибър" обследва района и всички останки се разглеждат внимателно от дистанционно управляеми апарати. МиГ-ът е катастрофирал в район, където дълбочината е над 70 метра, а частите от него са разпръснати на площ от 1 кв. км.

"Това е огромна площ, затова и търсенето на черната кутия е като да намериш игла в купа сено. За съжаление вероятността да я намерим е много малка. Не е ясно и дали тя е останала здрава след катастрофата. Това, разбира се, не ни спира да продължаваме издирването", каза контраадмирал Михайлов.

По думите му, ВМС разполагат с достатъчно екипи и средства за обследване на района. Не е необходимо да се търси помощ от други държави.

Той разясни, че операцията по търсенето и спасяването на майор Валентин Терзиев е стартирала незабавно след трагедията. Тя е продължила до 10 часа на 10 юни, когато е станало ясно, че той не е оцелял. 

Контраадмирал Михайлов допълни, че тогава е стартирал следващият етап на операцията по издирването на останките. Открити са части от оборудването на самолета, които са извадени от водната повърхност и предадени на Военна прокуратура, която е започнала разследването. Тогава е открит и биологичен материал.

В операцията са участвали 4 кораба от ВМС, 2 вертолета, 3 катера, общо 260 човека от ВМС и 21 човека от гранична полиция.

Снимка: BulFoto

Днес беше подновена операцията по издирване на останки от машината. Търсенето беше преустановено в началото на седмицата поради влошените метеорологични условия.

През това време е направен анализ на събраната информация, за да се определи с по-голяма точност мястото на катастрофата. Предстои обследване на дъното в район с площ 3,5 квадратни километра.

В операцията се включи минен ловец "Цибър", а също екип и оборудване на специализирана частна фирма. В готовност да помагат са и екипажите на два катера на Военноморските сили. Целта е да се локализира мястото на катастрофата и да се открие черната кутия.