Серия бомбени заплахи са били подадени в днешния ден към различни медии в София, както и към летища в цялата страна. Заплахи за поставени взривове са отправени към Dir.bg, редакциите на "24 часа" и Новинибг, БНТ, летище София и др.

Добър ден!

Ние сме терористичната група Orwell. Информираме ви, че сме засадили взривни устройства (тринитротолуен) на територията на сградата на медийната компания "Dir" (ул. "Г. Бенковски" 11). Детонацията може да възникне по всяко време от момента, в който отворите това писмо.

Честит полет!)

Това е съобщението, което е получено на редакционния ни мейл в 14,32 часа. 

Първо сутринта е подаден сигнал към столичния аеропорт. Съобщено е, че е поставено взривно устройство на Терминал 1 на летище София.

Още снимки можете да видите тук >>>

"Сигналът за летището е подаден в 9,20 часа. Направена е проверка на място и не е открито нищо. Работата на Терминал 1 не е спирана или забавяна", казаха от полицията пред Dir.bg.

Снимка: Булфото

След това сигнал за бомба, заложена в сградата на БНТ, е подаден в полицията към 11,20 часа, съобщиха от МВР.

"В момента се извършва проверка от наши служители", допълниха от вътрешното министерство. Журналистите от националната телевизия са били евакуирани от сградата, а по-късно са се върнали към работата си.

По-късно се разбра, че заплахата е изпратена с мейл до редакцията на "24 часа". В БНТ и на столичното летище също е получен мейл.

Сигналът за бомба в редакцията на "24 часа" е получен на електронните адреси на редакцията. Терористите заплашват, че ще взривят цялата сграда и пожелават на журналистите "Приятен полет". Съобщението бе изпратено и до други институции и медии.

Интересно е, че в текста пише, че бомбата е "засадена", което е знак, че съобщението е преведено с гугъл транслейт.

Подателят е uran17@cock.li. Същият имейл доставчик - www.cock.li бе използван, за да се изпратят сигнали за бомби в училищата в Лос Анджелис през 2015 г. Съобщението се оказа фалшива новина.

Ето цялото съобщение:

"Ние сме терористичната група Orwell. Информираме ви, че сме засадили взривни устройства (тринитротолуен) на територията на сградата на медийната компания "24 chasa" Детонацията може да възникне по всяко време от момента, в който отворите това писмо.
Приятен полет"

Също така се разбра, че е подаден сигнал за бомба и на терминала на летище "Пловдив". Това съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Сигналът за поставено взривно устройство на летището е получен към 11.00 часа днес в дежурната част на Областната дирекция на МВР. Незабавно са предприети необходимите действия за обезопасяване на района.

Приключила е щателната проверка, при която е установено, че сигналът е фалшив.

Сградата на ул. "Николай Хайтов" е под полицейска обсада заради бомбената заплаха

Снимка: Дир.БГ/Павлин Даскалов

После се разбра, че сигнал за бомба е подаде и за сграда на ул. "Николай Хайтов" в столицата. Тя се намира в кв. "Изток", а в сградата е редакцията на сайта Новини бг.

Летищата във Варна и Бургас са получили около 11.00 часа днес електронни съобщения със заплахи за сигурността, съобщиха за БТА от пресцентъра на варненския аеропорт.

Съобщението е получено на няколко електронни пощи на двете летища от един и същ изпращач. Веднага е задействана стандартната процедура и е сформиран кризисен щаб, с участието на всички държавни служби на летищата, информирани са всички органи.

След сигналите няма отменени полети, но работата на двете летища продължава при повишени мерки за сигурност, допълниха от варненското летище.