Малък селскостопански самолет падна тази сутрин край Раднево, между селата Землен и Трънково. 70-годишният пилот е загинал на място.

Сигналът за инцидента е подаден от брата на пилота на телефон 112, получен е в 6:27 ч. в Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Предстои той да бъде разпитан.

По първоначална информация самолетът е на частна фирма и е извършвал обработка на селскостопански посеви - пръскал е тревни площи и оризища в землището на Трънково. Машината e излетяла от село Коларово. Предполага се, че причината за падането ѝ е ято птици, една от които е попаднала в двигателя.

"На място е установен селскостопански самолет, който е регистриран по надлежния ред. Летателният апарат е управлявано от мъж, който е загинал", потвърди пред журналисти началникът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов.

В момента се извършва оглед на мястото на инцидента, което е в труднодостъпен район. Делото е под надзора на Окръжната прокуратура, добави старши комисар Христов.

"Очакваме мястото да бъде посетено от група от Националната следствена служба в София, защото те ще извършат оглед. Те имат методика за разследване на такива въздухоплавателни произшествия", каза пред БТА окръжният прокурор Дичо Атанасов. 

Загиналият пилот е бил собственик на селскостопанското дружество, което е изпълнявало дейности от селскостопанската авиация. Фирмата е русенска, съобщи БНТ.

През последните години подобни инциденти не са изключение. 

На 8 март т. г. малък двуместен самолет се разби край летище "Лесново", тогава също пилотът - 33-годишният Георги Влайков, загина. Двуместният "Extra 200", използван за аеробатика, падна малко след като пилотът получи разрешение за излитане и се издигна в небето. 

През май 2019 г. двуместен самолет падна и край Ихтиман. Инцидентът стана след като летателното средство "Пипистрел вайръс" бе на около 100 метра височина, като при падането му загинаха пилотът и пътничка в самолета. 

През април същата година малък самоделен експериментален самолет, копие на известния модел "Зодиак", падна в пловдивското село Оризаре. Загинаха 45-годишен пилот и 18-годишно момче. Трагедията се случи по време на състезание с дронове на стадиона в селото, докато машината изпълняваше демонстрационен полет.