Сблъсък между румънски тежкотоварен камион и микробус, превозващ работници, взе пета жертва, след като късно снощи в МБАЛ "Д-р Тота Венкова" в Габрово е починал още един от пострадалите, съобщиха на съвместен брифинг от Окръжната прокуратура и Областната дирекция на МВР.

Сигналът за катастрофата е получен на тел. 112 в 17:06 ч. вчера. Инцидентът е станал на главния път Габрово - Дряново при пътната връзка за Севлиево и прохода "Шипка".

Камионът "Волво" с ремарке е бил управляван от 60-годишен румънски гражданин, а бусът с 8 работници - от 21-годишен мъж от Севлиево.  На място е констатирана смъртта на четирима души, а останалите са откарани в МБАЛ "Д-р Тота Венкова". По-късно вследствие на черепно-мозъчна травма в болницата умира още един от пътниците в микробуса.

От прокуратурата изнесоха информация, че и двамата водачи са правоспособни, на шофьора на тир е направен тест за алкохол и наркотици на място, като и двата са се оказали отрицателни. Впоследствие и на двамата водачи са взети кръвни проби за последващ анализ.

По думите на прокурор Шикова, квалификацията на обвинението сочи за извършване на тежко пътнотранспортно престъпление по непредпазливост. Според Наказателния кодекс виновникът може да понесе наказание лишаване от свобода от пет до 15 години, а при пълно изясняване на обстановката, присъдата може да бъде и по-висока.

От прокуратурата посочиха, че румънецът, водач на тир-а е задържан за срок до 24 часа, като след подготвяне на обвинение ще бъде предложено задържане за до 72 часа. Такова искане Окръжна прокуракура - Габрово предстои да изпрати до Окръжен съд - Габрово.

На брифинга стана известно, че непредпазливост при инцидента е била проявена от водача на тира, който е навлязъл неправомерно в пътната лента на завиващият в посока Севлиево микробус с работници.

Директорът на ОДМВР Габрово старши комисар Илиян Иванов, посочи, че в момента в болницата един човек е с опасност за живота, а останалите са под лекарско наблюдение. 21-годишният шофьор на пътническия бус е без опасност за живота, но е с травми. В Областната дирекция на МВР в Габрово не са постъпвали нарочни сигнали относно проблеми с този пътен участък. Иванов допълни, че се правят редовни анализи на всички участъци и точно тази пътна връзка е определена като рискова. Относно нея са изпращани сигнали до Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в годините назад. Иванов посочи, че последното писмо за тази пътна връзка е изпратена до АПИ в началото на месец октомври тази година.

Старши комисар Иванов каза на брифинга, че днес в Областна администрация - Габрово е имало нарочна среща след инцидента с изпълняващия длъжността кмет на Габрово, директорd на Областно пътно управление - Габрово и други заинтересовани страни.

Други тежки инциденти на тази пътна връзка не е имало, но са факт други пътно-транспортни произшествия, допълниха от полицията. Оттам поясниха, че има маркировка, а асфалтовата настилка е в добро състояние, което предполагало развиването на по-висока скорост в този пътен участък.

"Предстои днес да направим повторен оглед на местопроизшествието, понеже тези дейности трябва да се извършат в светлата част на денонощието. Снощи процесуалните дейности са продължили до след 23:00 ч. Предстои и назначаването на различни експертизи", каза по време на брифинга прокурор Пламена Дичева.

Габрово и Севлиево обявиха 16 октомври за ден на траур

Пострадалите и загиналите са от различни населени места в общините Габрово и Севлиево, всички са жители на област Габрово и са били строителни работници в севлиевска фирма. Затова и в двете общини 16 октомври - понеделник - бе обявен за ден на траур.

Със заповед на изпълняващия длъжността кмет на Габрово Мария Йозова в деня на траур всички национални и общински знамена в общината ще бъдат свалени наполовина. Община Габрово изказва най-искрени съболезнования на семействата на загиналите наши съграждани. Нека бъдем обединени в мислите и в молитвите си за възстановяване на тежко пострадалите, се казва още в съобщението на местната администрация.

Аналогична е и заповедта на кметицата на Севлиево инж. Красимира Йорданова.

"Всички инициативи дотогава ще започват с минута мълчание в знак на почит пред паметта на загиналите в пътния инцидент. Община Севлиево изказва искрени съболезнования на семействата на загиналите и ранените, като остава на разположение за каквато помощ е необходима", се казва в съобщението на община Севлиево.