Силният трус от следобедните часове в района на Пловдив уплаши местните и накара много от тях да излязат от домовете си. Преди да разберат, че става дума за земетресение, мнозина помислиха, че е станал взрив. Оказа се, че трусът е усетен почти в цяла България. 

Земетресението със сила 4,8 по Рихтер стана в 15.26 часа с епицентър на 15 км югоизточно от Пловдив, на 3 км от Асеновград и на 146 км от София. Това е районът на летище Крумово. Той бе последван от два по-слаби вторични труса - със сила 2,7 и 3,2 по Рихтер. 

Местни жители сравниха първия трус с взрив. "Някой има ли представа какъв беше този взрив, който се усети в "Тракия" и беше съпроводен от ударна вълна? Всичко се разлюля като при земетресение", попита изплашена потребителка в групата Plovdiv Live.

"Бях на работното си място в нюзрума на БНТ-Пловдив. Силно земетресение, силно се разлюля пода. В един момент тътенът, който дойде от тепето зад сградата на телевизията, беше много силен. Трусът беше доста силен и осезаем и това ни накара незабавно да напуснем сградата", разказва журналистът Димитър Димитров пред обществената телевизия.  

Други си дадоха сметка, че подобни явления само напомнят за човешкото безсилие да ги предотврати: 

Жителка на район "Тракия" разказа пред bTV: "Доста силно се разлюля на 13-ия етаж. Всичко започна да дрънчи, добре, че беше кратко. Децата - четирите ми внучета, много се уплашиха и хукнаха да бягат по стълбите". Друга добави, че също го усетила като бомба: "Пишеше, че ще има вторични, до довечера ще стоим навън".

Много други пък бяха изненадани, че секунди преди труса са получили съобщение от Google с предупреждение, че такъв предстои и че е с магнитуд около 5 по Рихтер.

"Секунди преди труса получих съобщение от Google с предупреждение за магнитуд около 5, още не го бях дочела и разлюля. За пръв път получавам такова съобщение", сподели във Facebook Марина Иванова, която не е единствената, получила това съобщение.

Някои приеха новината за труса с хумор, като го обвързаха с политическата обстановка у нас: "Това правителство разклати държавата само за ден", пише Венци Тоневски в "Забелязано в Пловдив и околността".

Тук вижте още кадри от труса: 

"Направо си беше страшно, чу се нещо като гръм, след това бучене и разклати, но за кратко! Уплаших се много, дано Господ да ни пази и най вече децата и внуците!", пише в коментар потребител в същата група.

От пожарната в Пловдив успокоиха, че няма данни за пострадали хора и нанесени щети. 

От Община Чирпан, където трусът също бе усетен, побързаха да публикуват информация какво се случва. 

Земетресение с подобен магнитут се води със средна сила, обясниха сеизмолози. 

Потребител в социалната мрежа Facebook сподели, че кучето му (обичайно четириногите са по-сензитивни по отношение на подобни явления) е останало спокойно. 

Фирма за сглобяеми къщи пък използва възможността да се похвали, че този тип къщи са особено подходящи в подобни ситуации, тъй като са много устойчиви.