Днешното земетресение от 4,8 по Рихтер е усетено в цялата Пловдивска област, както и по високите етажи на почти цяла България. Трусът е бил сравнително кратък, предхождан от ясен тътен, подобен на гръм. В следващия един час са регистрирани три по-слаби вторични труса, сочат данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към Българската академия на науките (БАН)

Няма данни за пострадали хора в Асеновградско, където е епицентъра на труса. Има паднали и напукани комини в село Крумово. Там на две се е разцепил комина на читалището, тухли са паднали пък от този на местното кметство. Има изпопадали керемиди от къщи, съобщи кметицата на Крумово Румяна Самоковарева

Трусът е бил толкова силен, че хората са излезли навън. На високите етажи е било "страшно", споделят местните жители.

Учебните занятия в част от училищата в област Пловдив след труса бяха временно прекратени, но утре учебният процес продължава, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

До момента в МОН има информация за пропукана стена в коридора на Основното училище "Гео Милев" в Садово, за паднала мазилка в училището в асеновградското село Боянци, за пукнатина на външна стена на общежитието на Професионалната гимназия "Цар Иван Асен Втори" в Асеновград, за счупени прозорци на физкултурен салон в село Караджово и за паднали осветителни тела, за неизползваем комин и пукнатини по коридори в училище в Катуница. Създадена е организация нанесените щети бързо да бъдат отстранени.

Няма населени места без ток и вода, мобилните комуникации не са нарушени.

По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките земетресението от 15:26 часа е с магнитуд 4,8 по Рихтер с дълбочина 5 км и епицентър на 3 км североизточно от Асеновград, на 14 км югоизточно от Пловдив и на 146 км от София.

Трусът е реализиран в сеизмогенна зона Марица, която е една от активните сеизмични зони в България, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Епицентърът е около летище Крумово. Трусът няма общо с вчерашното земетресение в Румъния,  каза Николай Милошев, директор на Института по геофизика, геодезия и география към БАН. Той посочи, че в района често се случват земетресения, а епицентърът обикновено е около селата Крумово и Садово.

15 земетресения с магнитуд над 4 са станали с епицентър в България през последните 10 години. Това показват данните на Института по геофизика, геодезия и география.

Карта на БАН показва земетресенията в Маришката зона за последните 22 години. В най-близкия до днешния епицентър район има три земетресения с магнитуд над 4 и едно с магнитуд над 3.

Снимка: БАН

Земен трус с магнитуд 4,7 е регистриран на 21 февруари 2018 г. Земетресения в този район, които също са с магнитуд 4, са станали на 27 юли 2009 г., на 10 септември 2004 г. и на 5 април 2020 г., каза доц. Петя Трифонова - заместник-директор на НИГГГ-БАН, цитирана от БТА.

В сеизмична зона често се случват и земетресения с магнитуд около 3. Най-силните земетресения в този район са от 1928 г. На 14 април 1928 г. е имало земетресение в Маришката зона, с магнитуд 6,8. Тогава е имало разрушения в Чирпан, Първомай и околните села.

На 18 април 1928 г. в Маришката зона е регистрирано земетресение с магнитуд 7,1. То е предизвикало тежки разрушения в Пловдив и околностите.

На 25 април 1928 г. отново е имало земетресение в Маришката зона. Тогава земният трус е бил с магнитуд 5,7 и е предизвикал много разрушения в днешния град Гълъбово, съобщи за БТА заместник-директорът на НИГГГ-БАН.