Разтопена лава от изригналия вулкан Килауеа на остров Хавай от вчера настъпва към геотермална електроцентрала, принуждавайки работниците да затворят обекта, за да предотвратят неконтролируемо изтичане на токсични газове, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Спешното затваряне на трите геотермални кладенци е последното предизвикателство пред усилията на властите в Хавай да се справят с един от най-големите катаклизми на века, причинен от изригването на един от най-активните вулкани на света.

"Искаме да затворим кладенците, за да елиминираме риска от неконтролирано изтичане (на газове и пара от електростанцията)", каза в неделя пред репортери губернаторът на Хавай Дейвид Айдж.

Геотермалната станция, която произвежда около 25 процента от електроенергията на остров Хавай е затворена след започването на изригването на 3 май.

През уикенда потоците от лава започнаха да се стичат в океана, предизвиквайки химическа реакция, с отделяне на отровни изпарения. Вдишването на такива изпарения уби двама души при предишно изригване през 2000 г.

От изригването на Килауеа преди 19 дни вулканична лава е унищожила 37 сгради, повечето жилищни, и е причинила евакуацията на близо 2000 души.