Движението по магистралата Ниш-Димитровград, близо до Пирот, което беше временно спряно поради изтичане на амоняк от дерайлирал вагон, е било отново възстановено днес от 15 часа след разрешението на сръбския министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич, предава NOVA.

Той позволи преминаването по магистралата в участъка, след като по-рано днес Оперативният щаб за защита и спасяване от технико-технологични аварии заключи, че са създадени условия за възстановяване на движението.

"Движението по този участък ще започне днес в 15 часа. Беше важно да бъдат изпълнени всички условия, за да се позволи движението, като се гарантира, че човешки животи не са застрашени", заяви по-рано Весич.

Движението в този участък беше затворено на 25 декември заради авария с разливане на амоняк от обърната цистерна край местността Станичене край Пирот.

Междувременно bTV съобщи, че четири дни след инцидента мястото все още не е обезопасено и още се усеща задушлива миризма от амоняка.

На местопроизшествието няма нито полицаи, нито пожарникари, нито еколози. Почвата около жп релсите е изцяло черна. Река Нишава се намира само на два-три метра от жп релсите и е с видимо променен цвят.