Загиналият парапланерист Тома Стоичков е определян от приятелите си като "момче с голям кураж и голямо сърце. " 

"В последно време му се беше отворил голям апетит за летене. Винаги предпазлив , и знаейки възможности те си, летеше по подобаващ начин и не веднъж или два пъти съм споделял облаците с него ", написа във фейсбук групата Българска Крос Кънтри Лига неговият приятел Калин Костадинов. 

Тома Стоичков е излетял с група парапланеристи от Маркуджик. Около 13 ч. вчера се блъска в един от прозорците на метеорологичната станция на връх Мусала. В акцията по спасяването му се включиха  спасители от ПСС- Боровец. Извикан бе и военният хеликоптер "Кугар", който успя да евакуира пострадалия мъж и да го транспортира в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, но по пътя Стоичков е издъхнал от тежките травми.

Тома Стоичков е печелил първо място на състезанието в Банско за прелети с парапланер "Банско Оупън".

Снимка: Скрийншот от Facebook Българска Крос Кънтри Лига

Ето какво написа още Калин Костадинов:

"Скръбна Вест

Скъпи съмишленици , настъпи новата година и с нея дойде най тежкия удар за мен и мисля че за цялото Пара Общество .

За съжаление нашият другар и безценен приятел Toma Stoichkov е починал вследствие на тежките травми които е претърпял днес след инцидент на Мусала.

Оня ден си пиехме една теле ракия по случай празниците и днес вече го няма . Толкова сме крехки , по дяволи те !!!

Щастието в този момент го е напуснал и съдбата му вече е в ръцете на Господ който се надявам да се отнася така добре и почтено с него както той се отнасяше с нас.

Тома беше момче с голям кураж и голямо сърце. В последно време му се беше отворил голям апетит за летене. Винаги предпазлив , и знаейки възможности те си, летеше по подобаващ начин и не веднъж или два пъти съм споделял облаците с него .

Той ми беше като брат. Винаги отваряйки вратите на дома си за мен, участваше редовно на състезания , имаше мерак и на масата ...

Каквото и да кажа още за него със сигурност ще пропусна нещо .

Просто няма по голяма мъка и скръб за мен в този момент от това че моето аверче Томи го няма вече .....

Потънал съм в мъка и направо незнам къде съм !

Свързах се със сестра му и я помолих ако има нужда от нас за нещо , че може да разчита на нас за каквото и да се било !

Незнам дали там където отива ще има възможност да прочете това но :

Томи искам да знаеш че винаги ще бъдеш част от мен приятелю ... Почивай мир и нека твоето приключение не свърши до тук ! Нека светлината която излъчваше не спира да грее там където и да си !!!

Обичам те за винаги ! "