Експерти по незаконното строителство на община "Марица" започнаха проверка и опис на незаконните постройки в ромската махала на село Войводиново. Ще бъдат проверени и адресните регистрации на всички живущи в момента в нея. Това каза за БТА кметът на общината Димитър Иванов.

Той уточни, че акцията се осигурява от служители на полицейското управление в село Труд, което обслужва общината.

Проверките се извършват след протест на жителите на селото, провокиран от побой над военнослужещ от двама местни роми. Снощи около 200-300 протестиращи се събраха пред църквата, а след това тръгнаха към ромската махала, но жандармерия ги спря и до саморазправа не се стигна. Хората настояват всички незаконни постройки в ромската махала да бъдат съборени.

По думите на кмета, ако се открият лица, които са се настанали в махалата без адресна регистрация, ще бъдат глобени, а на собствениците на незаконните постройки ще бъдат издадени актове. Първият сигнал за незаконни сгради в селото е подаден в общината в края на октомври миналата година, извършена е проверка, но според него трудно може да се установи бройката им, тъй като най-често срещаното нарушение е разширение на законна сграда.

На 6 януари на кръстовище в селото при конфликт двама мъже от ромски произход - на 17 и 21 години, нанесоха жесток побой над 33-годишен шофьор на лек автомобил. Димитър Иванов потвърди, че двамата, нанесли побоя, са задържани и изрази надежда те да получат справедлива присъда. По думите му пострадалият е без опасност за живота, но в тежко състояние. Той добави, че през последните 10 години на територията на община "Марица" не е имало подобни инциденти, освен сигнали за силна музика в ромските махали.

В селото е имало полицейско присъствие цяла нощ и не се е допуснало никакво нарушаване на обществения ред, увери пред bTV кметът на Войводиново Димитър Тосев.  По думите на кмета всички къщи в ромската махала са незакoнни и няма нито една с прoект, план и разрешeние за строеж. Местните жители са категорични, че протестите им ще продължат.