Избухнал пожар източно от хасковското село Клокотница застрашава да се разпространи и да обхване близка борова гора. Огънят е възникнал вероятно при запалване на стърнище и се е разпространил на голям фронт, засега в сухи треви и стърнища, между лесопарка "Кенана" и язовир "Сивата вода".

На мястото са изпратени 4 противопожарни екипа, уточниха от РДПБЗН. Периметърът е с пресечен терен, труден за техниката релеф, а силен вятър благоприятства разпространението на пожара, уточниха огнеборци. Няма опасност за хора и близки населени места.

Междувременно стана ясно, че пожарът край сливенските села Еленово, Сокол и Радево е локализиран, съобщи пресцентърът на МВР, като се позовава на директора на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Доизгасяват се отделни огнища.

В борбата с огнената стихия само днес са участвали осем пожарни екипа, 20 служители на горското стопанство, верижна техника. Помощ на наземните екипи вчера е била оказана и от хеликоптер на ВВС.

Пожарът е засегнал площ от около 1500 дка борова и широколистна гора и лесонепригодни площи, както и 700 дка обработваеми полски масиви.

"Изключително сложен пожар, за чието овладяване бяха положени огромни усилия. Имаше критичен момент, вчера, когато огънят бе спрян на метри от къщите в село Сокол. Благодарение на бързата реакция на екипите, работата на доброволците и доброто взаимодействие с местната власт не е допуснато разрастване на огъня и нанасянето на допълнителни материални щети", е заявил на брифинг комисар Николов. Той е добавил, че допълнително от вчера в селата Радево, Еленово, Полско Пъдарево, Сокол и Омарчево са отправени полицейски служители със задача да наблюдават и съобщят при усложняване на обстановката и при необходимост да окажат съдействие за евакуиране на населението.

До 16.00 часа днес в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са получени над 100 сигнала за произшествия, от които 80 са пожарите, извършени са и 18 аварийно-спасителни дейности. Към момента екипи на пожарната участват в локализирането и ликвидирането на 40 произшествия, допълват от МВР.

Обстановката се следи с повишено внимание, като ГДПБЗН има готовност да реагира на всеки подаден сигнал. По данни на НИМХ не се очаква промяна в метеорологичната обстановка и индексът за пожароопасност остава висок. За утрешния ден на територията на 15 области той е най-високата, червена степен - а именно във Велико Търново, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Русе, Добрич, София, Софийска, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Благоевград и Хасково, се посочва в съобщението.