Пламъци са обхванали влака София-Варна, сигнализират пътници в социалните мрежи. Пламъците се виждат и от автомагистрала "Хемус".

"Продължава да гори влакът София-Варна, който тръгна в 13.30 от София за Варна", написа около 20 ч. Петя Кирилова във Фейсбук и публикува видео от пожара.

Тя уточнява в коментарите, че се намират на около километър от Каспичан.

"Всички сме добре - 30-25 души. Пожарната веднага дойде", пише още Кирилова.

Малко по-късно тя уточни още, че вече гори цялата композиция.

"Бърз влак №2613 (София 13:15 - Варна 20:55) престоява в гара Каспичан поради повреда на вагон от състава на влак.", обявиха около 19:30 на сайта на БДЖ.

На друго видео се вижда как евакуират възрастни хора от пламтящото возило:

Пожар е възникнал във влака София - Варна, след гара Каспичан, потвърдиха по-късно и от Областната дирекция на МВР в Шумен.

Сигнал за пожара е приет около 19:40 часа. Изгорели са три вагона. По първоначални данни пътуващите са свалени от влака и няма пострадали хора, с изключение на единия машинист, който е пострадал леко, уточниха от полицията.

Към мястото на произшествието пътуват три противопожарни екипа от Шумен и два - от Нови пазар. При необходимост ще бъдат насочени още сили. Местни хора помагат в насочването им, допълват от пресцентъра на полицията в Шумен.

На мястото на пожара е и началникът на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Шумен Красимир Колев. От пожарната са създали организация за извозване на хората, които са пътували във влака с високо проходима техника до гара Каспичан, откъдето ще бъдат извозени с автобуси малко над 50 пътници, съобщават още от пресцентъра на полицията.

"Замириса на изгорели кабели, на бакелит. Вероятно запалена е инсталацията на първа класа и много бързо обхвана - гъсти кълба дим. Имаше и украински граждани. Помогнаха ми момчетата, защото бяхме в нивата", сподели пред bgonair пътничка от запалилия се влак.

Тя обясни, че хората сами са се евакуирали, защото са са видели опасността, след което добави, че влакът е спрял веднага. "От пътниците няма пострадали. Машинистът е пострадал по всяка вероятност, когато е разкачвал първа класа. Машината е нова, но вагоните са в окаяно състояние. Това са 100-годишни вагони, нищо че е първа класа", обясни тя.

Жената уточни, че не е имало организиран превоз и пътниците помежду си са се организирали, а линейката е дошла чак след един час и е взела възрастна жена, която е пътувала след операция.