Пострадалият машинист на пътническия влак, който се удари в паднала на жп линията скала между гарите Клисура и Христо Даново, е в добро общо състояние, съобщи за Dir.bg говорителката на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив Ивелина Василева, където е приет за лечение. По данни на лекуващите го лекари той е контактен и има наранявания, които не са опасни за живота му. Предстои да му бъдат направени пълни изследвания. Специалистите правят най-доброто за пациента. 

Малко преди 16:00 часа днес пътнически влак по направление София-Бургас, пътуващ по подбалканската линия, се удари в паднала върху жп релсите скална маса. При инцидента пострадали пътници няма, с наранявания е само 48-годишният машинист на влаковата композиция.

Според НКЖИ, дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала е паднала върху железопътната линия София - Бургас. Това заяви за "Хоризонт" главният ревизор от "Национална компания железопътна инфраструктура" Кирил Костадинов. 

"Кал, камъни и дървета са свлекли върху релсата, върху линията. Влакът се е ударил с тази кално-скална маса. Скоростта е висока, не е имало видимост. Свлачището е с дължина от около 20-25 метра. Видял го е, но прекалено късно. Преовлажнено е било. Пострадал е само машинистът, ударен е в главата и в областта на гърдите", каза Костадинов..

Всички пътници бяха извозени с автобуси до Карлово, откъдето ще им бъде осигурен транспорт до крайната им точка на пътуване.

Движението на влаковете ще бъде възстановено около полунощ. 

На 19 ноември 2018 г. пътническият влак от Петрич за Благоевград се удари в огромна 50-тонна скала в Кресненското дефиле. Малко преди 19 часа, когато влакът излиза от последния тунел в Кресненското дефиле преди жп гара Черниче, машинистът Димитър Христов вижда огромна скала на линията.

Христов извиква на помощник-машиниста да излиза от кабината, докато задържа спирачката, за да намали скоростта преди неизбежния удар. Девет души бяха ранени при сблъсъка, сред които самият Димитър, помощникът му и началничката на влака.

Разчистването на линията продължи 3 дни, след което движението през Кресненското дефиле бе възстановено.