Локомотивът на пътническия влак София-Бургас се е ударил в паднала скала на жп линията край Клисура, съобщиха за Dir.bg от Областната дирекция на МВР в Пловдив и Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Сигналът за инцидента, който е станал в междугарието Клисура-Христо Даново, е подаден в 15.45 часа на спешния телефон 112. Към мястото са насочени екипи на РПУ-Карлово, НКЖИ и Спешна помощ.

По първоначална информация след сблъсъка локомотивът е дерайлирал с едната талига. Пострадал е единият машинист. 

Eкипът на Спешна помощ е успял да стигне до влака и машинистът е откаран в лечебно заведение, където ще бъдат направени обстойни прегледи, уточниха за Dir.bg от БДЖ. Три екипа на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" също са на мястото на инцидента.

Няма пострадали сред пътниците в композицията, която се е движила в посока Бургас. Движението по релсовия път е спряно. Най-вероятно пътуващите ще бъдат извозени с автобуси, допълниха от НКЖИ.

На 19 ноември 2018 г. пътническият влак от Петрич за Благоевград се удари в огромна 50-тонна скала в Кресненското дефиле. Малко преди 19 часа, когато влакът излиза от последния тунел в Кресненското дефиле преди жп гара Черниче, машинистът Димитър Христов вижда огромна скала на линията.

Христов извиква на помощник-машиниста да излиза от кабината, докато задържа спирачката, за да намали скоростта преди неизбежния удар. Девет души бяха ранени при сблъсъка, сред които самият Димитър, помощникът му и началничката на влака.

Разчистването на линията продължи 3 дни, след което движението през Кресненското дефиле бе възстановено.