Загиналите машинисти на пътническия влак от Видин за София, който дерайлира, след като блъсна ТИР с натрошен камък, преминал неправилно през жп прелез край гара Орешец, са от Видин. 56-годишният Цветан М. и 51-годишният Пламен М. са служители на Локомотивното депо в Мездра. 

Вижте снимки

Eдиният е загинал на място, а другият е издъхнал, след като е бил затиснат от смачканите ламарини на кабината на локомотива.

Третата жертва на жестоката катастрофа, която стана около 13.35 ч., е именно водачът на камиона. 

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че Националната следствена служба поема разследването на инцидента. Тя посочи, че следователите от звеното за разследване на транспортни инциденти вече пътуват към мястото със специално оборудван мобилен център за разследване. Досъдебното производството е образувано още с първия оглед. А разследването ще е под надзора на прокуратурата във Видин.

По думите на главния държавен инспектор за разследване на катастрофи Бойчо Скробански в композицията, която е тръгнала от гарата във Видин в 12.25 ч., е имало 60-70 пътници. 

Областният управител на Видин Любен Иванов, който пътува към мястото на инцидента, съобщи, че един пътник от влака, който е леко пострадал, е бил прегледан и освободен.

От Спешна помощ в Монтана уточниха, че пострадалите са трима, като те не са с тежки травми и ще бъдат транспортирани в болницата във Видин.

Пред Dir.bg от БДЖ уточниха, че 53-ма от пътуващите във влака вече са на жп гарата в Орешец, където очакват автобуси, които да ги превозят.