Актрисата Емилия Ованесян загина в пожар в дома си тази нощ. Огненият ад се е разразил в полунощ в бл.13 на в жк "Нов център" в Смолян.

Пламъците са тръгнали от жилището на актрисата. 67-годишната носителка на "Аскеер" е загинала в пламъците, съобщи шефът на пожарната старши комисар Симеон Цървуланов.

При нощния пожар са пострадали четирима обитатели на съседни апартаменти, които са настанени в Многопрофилната болница за активно лечение - Смолян.

Сигналът за инцидента е получен в 00:30 ч. тази нощ, информира Цървуланов. Пристигналите пожарникари намерили обгорено тялото на актрисата в горящия апартамент. От пожара са засегнати съседни апартаменти. В Отделението по анестезиология и интензивно лечение в смолянската болница са настанени четирима съседи, които са с обгазявания при пожара. Сред пострадалите е момче на 16 години. То е успяло да излезе само от жилището. 

Всички хора от блока са евакуирани, води се разследване.

Снимка: БТА

"Вестта, която получих беше за мен потресаваща. Не вярвах за това, което ми говорят", каза пред БТА директорът на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" Румен Бечев, който беше на мястото на инцидента. Той добави, че Емилия Ованесян е била гръбнакът на театъра в Смолян. "Самата тя беше театър, друго нямаше. Имаше нас, ние имахме нея. Не мога да повярвам всичко това, което е зад мен. Трагедията е абсолютна. Така ми се иска да не е истина, обаче е истина. Театърът загуби най-добрия си актьор. Нашият град загуби най-големия актьор от нашите спектакли. Тя беше огънят в нашия театър, но хубавият, добрият, и като че ли затова съдбата ѝ сега е такава - да гори. Тя винаги ще гори в нашите сърца", каза още директорът на театъра.

Обявихме тридневен траур в памет на загиналата при пожар обичаната от всички нас Емилия Ованесян, добави Бечев. С негова заповед се отменят всички постановки на театъра, както и на гостуващите трупи.

"Емилия има далечни роднини, които очакваме да пристигнат в Смолян. Но организацията по погребението ще поеме театъра", допълни още Бечев. Той добави, че всички, които работят в театъра са в шок от случилото се с известната актриса, която отдаде целият си живот на изкуството.

Последният спектакъл, в който Емилия Ованесян е участвала, е "Бившата мис на малкия град". Постановката е играна в четвъртък вечерта.

"Потресени сме от смъртта на актрисата, загинала в пожара. Съседното жилище е общинска собственост. Все още не знаем какви са щетите. Наемателите са приети в болница - интензивно отделение", каза Геновева Николова - главен експерт "Общинска собственост".

Емилия Ованесян е завършила "Актьорско майсторство за куклен театър" във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1980 г., в класа на проф. Атанас Илков. Тя беше част от Родопския драматичен театър. 

"Потресена съм от загубата на Емилия. Гореше и преносно, и фактически. Истинска героиня на Чехов! Емилия е първата извънстолична актриса в историята на страната ни спечелила "Аскеер" за ролята си на Аркадина от "Чайка" на А.П. Чехов. Някак съдбата й е все едно написана от Чехов. Актриса жалон загуби Смолян! Загубата за региона и страната е огромна, макар да не го осъзнаваме. Емилия отдаде целия си творчески и житейски път на Смолян. Беше напълно всеотдайна към театъра, един от творците, на които вярваше незаменимия ни режисьор Юлия Огнянова.

Играла съм в "Чайка" на А.П. Чехов в театъра в гр. Разград преди години. Да играеш в постановка по Чехов е истинска награда, защото те кара да израснеш, както теб, така и зрителите. Някои цял живот не получават този шанс. Да играеш в постановка на Чехов така че да те запомнят завинаги, е пълна отдаденост и огромен талант. Но е и съдба. Да си Чайка на Чехов е съдба. Завинаги ще си останеш птица, защото обичаше да летиш на крилете на творчеството и въображението, над дребните неща.

Емилия, ти оставаш завинаги както в сърцата на зрителите си, така и в историята на театъра на България. Трижди поклон! С огромна покруса, отдавам почит към теб! Светло да ти е!", написа във Фейсбук Петя Гайдарова.