От Инспекцията по труда в Перник заявиха, че изкопът не е укрепен правилно и това е причината за свличането на земната маса, при което загинаха двама работници, а други двама  пострадаха. 

Работниците са били затрупани 4 метра под земята, като според експерти изкопът не е бил укрепен правилно. Те са служители на частна фирма от Гоце Делчев, която от две години участва в строежа, а възложител на проекта е община Перник.

Загиналите мъже са от село Абланица. Двамата оцелели са в добро състояние.

Категорично не са спазени технологичните процедури и изисквания за подобни дейности, заяви пред БНТ Любомир Владимиров - директор на Изпълнителната агенция по труда в Перник.

"Предстои да видим дали работодателят оценил рисковете, дали има изготвен план, но категорично на терен се вижда, че не са спазени необходимите условия за безопасен труд".

Не може да се твърди дали работниците са инструктирани, тъй като вчера не е иззета книгата за инструктаж. Те обаче са работили с лични предпазни средства, посочи Владимиров.

Изкопът би трябвало да се укрепи по цялата му височина, това трябва да стане с решение на проектанта още в началото на дейностите. Фирмата е проверявана през 2020 и 2021 г., а работниците имат трудови договори, регистрирани в НАП.

Изкопните работи за момента са преустановени. 

Пред bTV Албена Стоилова от Окръжната прокуратура заяви, че предстои събирането на още много доказателства, разпити на свидетели, които са очевидци на случилото се. "Ще се разпитат и лица във фирмата изпълнител, които са били ангажирани с организацията на работния процес", заяви тя.