Млад мъж до 39 години с нов и мощен автомобил - това е профилът на най-опасните шофьори на пътя. 70% от високорисковите любители шофьори са били глобявани през последната година, а всеки пети е имал пътен инцидент. Това показват данните от годишен доклад за поведението и реакциите на водачите на пътя. Допитването е обхванало над 56 хиляди души. Те са попълнили анкета и са определили сами поведението си на пътя. предаде БНТ.

Рисковият за останалите на пътя професионален водач също е млад, шофира с висока скорост, често отнема предимство и седи зад волана над 60 часа седмично. Той е нетърпелив, нетолерантен и разсеян мъж, който е с основно образование. В графата попадат над 140 000 водачи на леки автомобили и още 100 000 шофьори на камиони и автобуси.

Агресията на пътя е характерен рисков фактор и при двете групи. И любителите, и професионалистите споделят, че между тях има агресия, на която често отвръщат. Професионалните шофьори обаче са по-критични към уменията си зад волана от любителите.

Според експертите, лошото обучение на кандидат-шофьорите също е сред основните причини за многото катастрофи. От началото на годината са затворени шест автошколи. Книжките на 197 души са били отнети от ДАИ, защото се е оказало, че са ги взели с фалшиви дипломи.

Най-голям е броят на челните сблъсъци у нас - близо 300 от началото на годината. Загиналите по пътищата у нас само от началото на месеца пък са 56.