Кокаин и канабис в кръвните проби е установила съдебно-химическата експертиза на 25-годшния Петър Здравков, който на 10 септември прегази с колата си балетиста от Варненската опера Мартин Чикалов, след което избяга.

Открито е наличие на метаболит на тетрахидроканабинол и на бензоилекгонин, като тези вещества се отчитат само след употреба на кокаин и марихуана, които са в списъка на веществата с висока степен на риск и са поставени под специален забранителен режим, съобщиха от пресслужбата на прокуратурата.

При гледането му на мярката за неотклонение неговата защита представи в съда удостоверение за промени в постоянния адрес, което е издадено на 11 септември. То е било подадено на същата дата в 14:05 часа - почти по същото време, когато Здравков се е предал, подчертаха от държавното обвинение.

В края на миналата седмица съдът наложи на Здравков постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Ако бъде обжалвана, тя ще се гледа пред по-горната инстанция на 18 септември.

След като блъсна бутащия колело на пашеходна пътека 39-годишен балетист, неправоспособният шофьор избяга и се укрива почти 24 часа, преди да се предаде в полицията с адвокат. Тъй като беше минало много време от катастрофата, кръвните му проби нямаше как да установят дали е бил пиян по време на инцидента.

Оказа се, че младият мъж никога не е имал шофьорска книжка, за което е глобяван два пъти. Защитата му обясни в съда, че той имал проблеми със зрението, затова не видял балетиста. Не стана ясно обаче защо в такъв случай шофира кола, и то с висока скорост - според множество свидетели. Бягството му пък адвокатът обясни с шок и стрес.

Снимка: Facebook

Инцидентът предизвика протести както в родния град на Мартин Чанков, където хората започнаха да редят нова грамада пред общината - символ на протеста на самозапалилия се преди години Пламен Горанов, а в София велосипедисти направиха шествие от Министерски съвет до МВР с искане.