Бащата на 13-годишния Мехмед, който се удави в Дунав, е разпознал трупа, намерен в Румъния. Това обяви комисар Димитър Чорбаджиев, директор на РДГП - Русе.

Той сподели още, че е имало съмнения, че намереният от румънците удавник ще се окаже той.

"Съществуваха разминавания в описанието дадени ни от родителите и това получено от румънските гранични власти, поясни той. - Оказа се, че семейството не е знаело, че момчето е имало татуировка. Не бяха ни казали, че има гривна. Всъщност бащата е познал сина си именно по нея - била с надпис BOSS. След дългия престой във водата е трудно разпознаването да се случи по друг начин."

Извършена е аутопсия от румънците, както е по правилата. Причината за смъртта е асфикция при удавяне. От тук нататък по процедура тялото се затваря в метален ковчег и е въпрос на организация, от страна на семейството на Мехмед Сали, кога ще бъде прибрано в България.

Припомняме, че 13-годишното момче от Тервел изчезна във водите на Дунав на 15 август, след игра със свои приятели. Скачали във водата от намиращата се в Дунавския парк частна хеликоптерна площадка.

Извикал за помощ и потънал в реката. Рибар се обадил веднага на 112. Мястото, където се случва това, е познато на силистренци като "Анафора" - изключително опасен участък от реката край града, където има обратно течение и водата се завихря във водовъртежи, рискови дори за опитни лодкари.

Веднага бяха уведомени и румънските гранични власти, тъй като практиката показва, че не бъде ли намерено до ден-два тялото, то изплува вече на румънския бряг надолу по течението.

Въпреки забраната от кмета на Силистра за плуване в реката, всяка година има "смелчаци", които намират смъртта си в Дунав.