Водовъртеж е най-вероятната причина за инцидента с 13 годишното момче, което изчезна във водите на река Дунав край Силистра. Това каза директорът на Водноспасителната служба към Български червен кръст (БЧК) Антон Налбантов пред "Фокус".


"Това е класически пример за неспазване на правила за водна безопасност и занижен родителски контрол. Реките са изключително опасни. Първо затова, че има подводни течения, образуват се водовъртежи, както е станало в този случай на мястото където е скочило детето, доколкото имам информация. Много рязко се сменя скоростта на водата особено в другите реки от рода на Струма, в които има много чести завой, камъни, които променят скоростта на водата и нейната посока", казва той.

"Към всичко това като прибавим и неизвестността в дъното на тези водоеми, наличие на дънери и растителност, всичко това води до тези опасности. Недобрите плувни умения също са причина за инцидента. Уплахата и паниката ускоряват процеса на удавяне", отбеляза още Налбантов.

"Гранична полиция" пък е прекратила издирването на момчето. Уведомени са румънските гранични власти, тъй като вече са стигнали до мястото, след което реката навлиза в екваторията на северната ни съседка, посочва Нова тв.

Според силистренци мястото, където е станал инцидентът, е много опасно.

"Районът се характеризира с много голяма дълбочина, с много големи ями и много голямо течение, което се засича с обратно такова. Вследствие на това се получават много големи водовъртежи. Невнимателни лодкари биват завъртани, а какво остава за неопитен плувец", коментира жител на Силистра.

"Къпането е забранено по цялото протежение на реката край града. Поставени са указателни табели през 150-200. Освен това през месец март всяка година кметът издава заповед, в която се казва, че хората не трябва да се къпят в Дунав. А мястото е заградено с ограда с шипове отгоре. Разчитаме и на табелите", коментира заместник-кметът на Силистра Тихомир Борачев.

В събота привечер няколко момчета са скачали в реката от хеликоптерната площадка към частен хотел. 13-годишното дете е било повлечено от бурните води. Рибари са чули виковете му за помощ и са се обадили на телефон 112.