Лоша инфраструктура е вероятната причина за дерайлирането на влака, което вчера предизвика теч на амоняк край сръбския град Пирот. Разследването на местните власти продължава, предаде БНТ.

Владан Васич, кметът на Пирот, където е в сила извънредно положение след изтичане на амоняк от обърнат вагон-цистерна, каза, че има място за оптимизъм, като се има предвид, че вчера в индустриалната зона беше разположена още една мобилна станция за измерване на качеството на въздуха и в момента вече са две, съобщи МИА, цитирана от БТА.

Той уточни, че гражданите могат да проверяват качеството на въздуха и концентрацията на амоняк чрез сайта pirot.kosava.net.

Що се отнася до качеството на водата, особено в река Нишава, Васич заяви, че според снощните данни от Института за обществено здраве се наблюдава спад на концентрацията на амоняк в Бела Паланка, съобщава РТС.

Ако тези оптимистични прогнози продължат, очаквам да отменим препоръката за затваряне на училищата и от утре те да започнат с физическо присъствие, както и трудовите организации да започнат работа, каза Васич и добави, че извънредното положение няма да бъде отменено, докато не бъде отстранен целият товар от релсите и околната среда.

Товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира в Източна Сърбия в неделя вечерта. Двама души загинаха, а около 50 души бяха интоксикирани в резултат на изтичането на товара. Местните медии съобщиха вчера, че няма опасност за живота на хоспитализираните пациенти.

В град Пирот беше обявено извънредно положение. Властите казаха на хората да не напускат домовете си.