Норвежката полиция за кратко задържа днес природозащитничката Грета Тунберг по време на протест в Осло, съобщи очевидец пред Ройтерс.

През последните дни представители на коренната народност саами (лапландци) и други активисти, настояващи за премахване на вятърни турбини от пасищата за северни елени, блокираха достъпа до няколко правителствени сгради в норвежката столица.

Тунберг и други активисти, блокирали един от входовете на норвежкото министерство на финансите, бяха отстранени от полицията и отведени на друго място, докато техни съмишленици скандираха лозунги.

Върховният съд на Норвегия постанови през 2021 г., че двата парка с вятърни турбини, изградени във Фосен, Централна Норвегия, нарушават правата на коренното население саами, закрепени в международните конвенции, но турбините бяха оставени да функционират повече от 16 месеца по-късно, посочва Ройтерс.

Норвежкият министър на петрола и енергетиката отмени днес пътуването си до Великобритания заради протестите, предаде Асошиейтед прес.

"Министърът на петрола и енергетиката Терие Ослан "реши да приоритизира графика си и затова няма да пътува до Великобритания, както беше планирал", посочи в изявление канцеларията на министъра.

Ослан трябваше да участва в започваща днес двудневна визита във Великобритания на норвежкия престолонаследник и съпругата му. Министерството съобщи, че Ослан ще бъде заместен по време на визитата от външната министърка Аникен Хюитфелт.