Около 1000 кюрди, подкрепени от леви активисти, проведоха протест в северния гръцки град Солун снощи срещу турската инвазия в Сирия, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Протестиращите носеха банери, осъждащи "клането" в намиращия се под кюрдски контрол сирийския район Рожава, където Турция предприе военна операция. "Къде е ООН?", пишеше на английски на един от плакатите. В митинга участваха и деца, които носеха банери, призоваващи Турция да спре да убива деца.

Демонстрантите изгориха снимки на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и скандираха лозунги срещу него, наричайки го диктатор, фашист и поддръжник на "Ислямска държава".

"Ние протестираме срещу клането в Рожава, за да окажем натиск върху западните общества да сложат край на това. Ние искаме да покажем, че нашите братя и сестри не са сами", заяви Мурад Бора, кюрд от Диарбекир, Турция, който живее в Гърция.

В столицата Атина близо 2000 кюрди и леви активисти участваха в шествие до турското посолство, но полицията не им позволи да се приближат до сградата. Малка група от 150 души протестираха и пред американското посолство.

Над 130 000 души са били принудени да напуснат домовете си в селските райони край градовете Рас ал Айн и Тал Абияд в североизточна Сирия заради турската офанзива срещу кюрдските милиции в района, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирайки информация на ООН.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси съобщи в изявление, че заедно с други хуманитарни агенции е направила оценка, че до 400 000 мирни жители, намиращи се в зоната на сирийския конфликт, може да имат нужда от помощ и защита.

Повечето от 130-те хиляди, принудени да напуснат домовете си, са намерили подслон в домовете на роднини или местни жители. Все повече обаче пристигат и в колективните центрове за настаняване в градовете Хасака и Ракка. В Ракка се подготвят 33 центрове, които да ги приемат, като за тази цел се използват и някои училища.