Правителството отпусна по 15 000 лева еднократна финансова помощ на законните наследници на четиримата загинали при наводнението в община Царево на 5 и 6 септември 2023 година, съобщиха от правителствената пресслужба.

Необходимите средства от общо 60 000 лева са осигурени от бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Еднократните помощи ще бъдат изплатени от дирекция "Социално подпомагане" по постоянен или настоящ адрес на загиналите. По този начин ще се осигури допълнителна финансова подкрепа за техните семейства.

Очаква се да започне и изплащането на отпуснатите до момента 47 еднократни помощи на пострадалите семейства, съобщиха от пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане. До 17 септември социалните работници бяха посетили 103 пострадали домакинства в седем населени места в община Царево. Те съдействаха и при подаването на заявления за допълнителна подкрепа до 2500 лв. с цел закупуване на електроуреди от фонд "Социална закрила" (ФСЗ). Ангажимент на общинската администрация е приемането, обработването и изпращането на заявленията към ФСЗ.

След оценката на всички щетите от наводнението, ще бъде преценено дали да се иска помощ от Европейския съюз. До момента те надхвърлят 30 млн. лв.

Големият потоп на Южното Черноморие стана в нощта на 5 септември след проливен дъжд. 4-ма души загинаха по време на бедствието.