Още три момчета бяха извадени от пещерата в Тайланд, в която бяха блокирани от 23 юни, предадоха световните агенции. По-рано днес бе извадено още едно момче. Така спасените деца за двата дни на операцията вече са осем.

Всяко момче беше придружавано от двама водолази. Заедно те трябваше да се гмуркат, да пълзят през тесни отвори и да се катерят в продължение на часове.

Трите момчета бяха изнесени днес на носилки от пещерата в интервал от 10 минути и бяха откарани с хеликоптер до болницата в съседния град Чианг Рай. Засега подробности за състоянието им не се съобщават. 

Четирите деца, които бяха спасени вчера, са добре. Тази сутрин казаха, че са гладни и поискаха ориз. За да бъдат избегнати инфекции, те нямат физически контакт с родителите си.

Роднините на децата могат да ги наблюдават през стъклена преграда.

Близките на останалите в пещерата момчета пък следят тревожно акцията по извеждането им. Вътре остават блокирани още четири деца и техният треньор по футбол. 

Илън Мъск ще подпомогне операцията с миниподводница, която американският предприемач разработи специално за случая в Тайланд. Тя беше тествана в Лос Анджелис. За уникалния апарат все още не е потвърдено дали ще бъде използван в операцията.

Петимата души, които остават в наводнената пещера в Тайланд, засега са добре, каза ръководителят на спасителната операция - Наронгсак Осотанакорн.

Той обясни, че във втория ден от опасната операция усилията са отнели по-малко време заради набрания опит и по-големия брой участващи.

Осотанакорн каза, че в рамките на 20 часа спасителите ще подновят действията за изваждане на останалите петима души и че не знае дали те ще бъдат извадени наведнъж или на етапи.