Излезе аудио запис от диалога, проведен между контролната кула в Македония и 49-годишния Георги Бошнаков, който е пилотирал едномоторната "Чесна", която вчера се разби в района на връх Солунска глава, съобщи "България он Ер". При катастрофата загинаха той, съпругата му Калина Корнажева и дъщерите им Биляна и Гергана. Тази сутрин телата им бяха открити от македонските власти.

На записа се чува как Бошнаков разговаря с диспечер в контролната кула в Скопие, защото почувствал турбуленция, докато управлявал самолета. Македонският диспечер го пита дали все още има проблеми, на което българинът отговаря, че вече няма, но има голям облак, през чиито процеп може да види земята.

Комуникацията започва на английски, а след това ръководителят на полетите упътва пилота на запад на македонски език. След това се чува диалог между диспечерите: "Може да лети над Солунската Глава, няма облаци, със сигурност е чисто и с база над 300 метра над върха". "Да, но пилотът каза, че е бурно и го няма на радара", разговарят македонците.

След това се чува, че диспечерите викат Бошнаков, но няма отговор.

Българското посолство в Северна Македония работи в тясно сътрудничество с македонските власти по случая с катастрофата, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Посолството ще окаже необходимото съдействие в процеса по идентифицирането на телата на четиримата загинали, както и за посрещане на техните близки.

Днес българският консул е присъствал на приемането на телата на загиналите в "Съдебна медицина" в Скопие. Очаква се идентифицирането да отнеме повече време. На мястото на инцидента не са открити документи, които вероятно са изгорели.

Във връзка с катастрофата, станала вчера във въздушното пространство на Република Северна Македония, посолството на България в Скопие е създало кризисен щаб. Останките от разбилия се самолет, летял по маршрут Охрид-София, бяха локализирани на 2 април 2019 г. в 19:00 местно време на 4-5 км от връх Солунска глава в планината Якубица. Днес преди обяд спасителни екипи на властите в Република Северна Македония успяха да стигнат до мястото на инцидента.

По неофициални данни самолетът е паднал от височина 4200 метра и се е разбил на надморска височина 2200 метра. По информация от Ръководството на въздушното движение в Република Северна Македония самолетът е попаднал в силна турбуленция и пилотът е изгубил контрол над полета.