Двама мъже - на 22 и на 25 години са задържани заради извършен от тях погром в гробища в севлиевското село Градница, съобщиха от ОД на МВР в Габрово.

Сигналът за инцидента е подаден вчера в районното полицейско управление в Севлиево. Жител от същото село съобщил, че са били счупени 55 надгробни плочи в турските гробища и 16 - в българските гробища в село Градница. Един от гробовете дори е бил разкопан.

Задържаните вандали са младежи, живеещи в същото населено място. Срещу тях са започнали досъдебни производства за престъпления по чл. 164, ал. 2 от НК, който третира оскверняване или увреждане на надгробни паметници. За престъплението законът предвижда лишаване от свобода до три години или пробация и глоба от 3000 до 10 000 лева.

По повод вандалския акт в Градница, вчера областният председател на ДПС Ердоан Узунов разпространи декларация, в която се казва, че посегателство в такъв мащаб е голям грях за всяка вяра. Такъв тип деяние цели единствено да скара мирно съжителстващите два етноса, но то няма да пожъне успех.

Общинските съветници на ДПС в Общинския съвет на Севлиево ще внесат проект на декларация на сесията на 30 юли и призовават всички да я подкрепят, в знак на единение в борбата срещу нетолерантността, агресията, омразата и ксенофобията.