Горя цех за тротил в Дунарит, ситуацията е овладяна

500 работници са евакуирани успешно в рамките на 15 минути, няма пострадали хора

Обратно в новината

Коментари - Горя цех за тротил в Дунарит, ситуацията е овладяна | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

да строим домове и да хрантутим гнидите, по-добре държавата законно да ги продава на чалнатите в главата гърци! Така с един куршум - два заека: хем ще им намалим драстично популацията, хем ще влезе нещо в хазната...

Голям мерак за този Дунарит у Шиши бе, няма да ги остави! Цялата държава да лапне, пак ще му липсва Дунарит!

няКОЙ не можа да завладее Дунарит, и сега там избухна пожар ... слОчайност ? Не мислА ....

Тротилът не се взривява (детонира) от огън а само от друг взрив (детонация). С тротил от стари противотанкови мини съм си палил печката в караулното помещение на Голямата звезда през 1977 година.

Тротилът се взривява(детонира) и от огън,но тегловата запалена маса трябва да бъде над 740 килограма.При това тегло настъпва изравняване на кислородния баланс.Дефлаграцията става силно екзотермична и преминава в детонация.

500 работници, изпратена.. 1 (една!) линейка. Добре, че не е имало взрив, че тогава щеше да лъсне истинската, отчайваща и безнадеждна неподготвеност по всички нива при бедствия и аварии.

А ти от де разбра? Видя картинката?

в предишната редакция на статията си го пишеше.

Напоследък много често "случайни" пожари.Няма ли да се позаинтересуват службите МВР и ДАНС ,как всеки ден по няколко пожара възникват???А това ,че стратегически производства трябва да са под шапката на държавата ,а не на сульо и пульо съм съгласен.

Уважаеми, може да съм идиот, но не съм "сульо и пульо". А "стратегическото "оръжейно производство от 30 години не е продало на МО или МВР и един гвоздей-защото тях не ги интересува нашата стока , а.....!

Добре, че "областният" е пристигнал веднага. Без него нямаше да стане работа. Да живее "областният"!

Военното производство трябва да бъде изключителен държавен монопол! Кой го измисли това, сектори със стратегическо значение за държавата да се раздават с лека ръка на сулю и пулю?!

Само отговарям - ако знаеш какви печалби падат от това производство, как мислиш ще ги оставят на държавата?

Да, знам,........знам

Не се шашкайте! Мутрите сигурно са си организирали някакво тържество.

Не е близо до мен, не ми пука.

Умишлен палеж с цел предизборна провокация?

Значи , оня го е запалил , мустакатият сърбин.

А през 80-те протестираха за чист въздух. Ако цехът гръмне, онзи въздух ще им се стори като морски бриз.

"Гори цех за тротил в Дунарит " И това ли запалихте бе серсеми!

Ами сив сектор е .Дунарит е офшорно дружество.

Как го е купил завода, по време на комунизма всички бяхме еднакво бедни.

подарък е! За рождения му ден.

В казармата се ползваха като артилерийски гръм за целеуказване.Ако артише се ползваше за утопление

гори ви журналистическия мозък

Интересно на гебрев дали ще му прилапат заводчето сега?Отдавна са му дигнали мерника тикветата.

по-скоро шиши...

Да'н дава Господда напрай БуууМм!

Ужас! Цех за тротил не звучи добре

Правят им сечено заради протестите срещу замърсения въздух.

В 21-ви век тротил е несериозно! Изобщо нямаме нужда от конвенционални боеприси! Крайно време е да разположим ракети с ядрени бойни глави и въпросът с националната сигурност ще бъде решен веднъж завинаги! Освен това сме и членове на НАТО! Що се отнася до ВПК - може да произвеждаме и да сме полезни на НАТО, като произвеждаме някои елементи на ПРО, напр. облекло за обслужващия персонал, различни услуги, няколко вида винтове, болтове и гайки, даже може и русенски легла, но трябва да се модернизират и да са по стандартите на НАТО!

Въпрос към Мони: Колко пъти дневно гърми снаряд или граната някъде и колко пъти ядрена бойна глава? От тротила се печели повече :).

Кой ще ти пусне аванта те един фолсваген ни отсвириха а ко остава за други по сериозни неща сега ще чакаме Хюндай да дойде или маймунджелъците на вожда тиквун ще останат напразни

Ти знаеш ли въобще за какво говориш?

Защо опасни и военни производства са частни?

тротил се ползва предимно в цивилния сектор . в армията тротил ползват само инженерни войски

Оръжията и взривните вещества подлежат на строг отчет (учет по старому). По тази логика не е важно къде се ползват, а е важно да се знае всяка единица и грам. Частното не предполага такава възможност.

Комунистическа параноя беше причина да се следят тези вещества толкова строго. Ако искаш и знаеш къде да четеш много лесно може да направиш неща които правят поразиия. Трябва да има конрол поне най-ненормалните и тъпите да не могат да си купяят ама чак всеки грам. А и армията го ползва защото е ефтин. Повечето мини, артилерийски снаряди, ръчни гранати са с тротил. Авиационните бомби, ракети и други от по скъпите работи ползват други по силни но и по скъпи експлозиви. Въпреки широко разпространеното мнение че армиите по света пръскат пари като пияни казаци и те имат счетоводители дето режат разходите.

Защото са честни

Защото точно вие другарите си ги поделихте тези сладки военни заводчета от татово време.Тлъсти печалби.

Първата буква да не е М?

Така ще е до изборите. После....,че видим.

Шилo

Ей, няма да се спрат пред нищо мурзилките. Кръв пикаят, задето нашия ВПК продава по-качествена продукция от тях и завзема руските пазари с КАЧЕСТВО, не с цена! Що се отнася до тротила, той гори като всяка пластмаса, и ако няма критична маса ТНТ на едно място, тоест ако не гори купчина с поне 250 кила, няма опасност горенето да премине в детонация.

Как нашият ВПК стана ваш?

Спокойно, там няма тротил от много години насам! В тоя комунистически завод едва ли някога нещо се е произвеждало!

някога влизал ли си в такъв завод, че знаеш какво се прави?

Това е ново посегателство срещу собственика Емилиян Гебрев и провокация срещу бизнеса и държавата! След като го тровиха с Новичока, а той оцеля, сега са решили да го гръмнат с тротил! Държавата да го защити и да го компенсира за всичко преживяно и пропуснато!

Държавата достатъчно го е осиновила, като му е "продала" това заводче.

В БНА си разпалвахме огъня на открито с тротил от стари противотанкови мини. В печки не сме го слагали. Там се използваха парчета гума и нафта , ако не я откраднал старшината. Добре горяха и дъсчиците от сандъчетата със свинска мас. Маста се обираше, мажеха се печените филии и каквото останеше по дъсчиците ги правеше перфектно гориво.

И вакса и грес...

Пак ще покрият сумати взрив, ще кажат че е изгорял. Дано да няма пострадали!

Русенци, дишайте! Тротила е токсичен като гори! Вчера ТЕЦ -а си димеше яко от изгорелия боклук, а днес е ред на тротила!

Ако само гори- не е страшно! А този к- р Николов навсякъде- като хлебарка.... Дали си няма клонинги?

Кой да има клонинг? Николов от Н-ското поделение ли? Няма такова нещо!

Това част от бизнеса в България ли е? Или част от износа ни? Явно на някого му трябва тротил, но то скоро и на нас ще ни трябва за да инвестираме в прочистването на инвестиции (особено мутробетонни). Щом има дрон на обекта има достатъчно интелект за да бъде овладяна ситуацията. Дано и дронът не се зарази от корупция, хакнат от Путин разбира се! Скоро пазарите на които ние изнасяма тротилови продукти може да имат възможността и желанието да ни върнат услугата. Тогава ще видим истинският пожар.

Тиквата да отива да го гаси.

Върви го гаси ти, шибан комуняга на 80г.

Като не могат да го откраднат го палят.

Интересно, защо не гореше или не се взривяваше военен завод преди промените.

Гърмяха и още как. Само, дето новините тогава бяха: "Взривил се е завод, който произвежда мелнички за черен пипер". Изобщо не си го измислям. Смях се със сълзи като го чух по радиото. Някъде 1982..3..4 беше.

Пожари от невнимание и цигари винаги е имало, но не се пишеше за това. Такава беше "поверята на Партията любима". Тихичко, без шум.

Ако на 1-и ноември 1986 не си бил на по-малко от 20 км от Девня, тогава е нямало нито взрив, нито обгазяване с хлор.

Хайде пак изгоряха балите със сламата. Кво общи примишлена авария в химически завод (кой в Девня!?) и ДУНАРИТКакто казват българЕте в Делиормана Нереде Ямбол, нереде Самбул!

Завода в Девня гръмна някъде 7 и нещо сутринта. Всички бяхме строени в училищния двор и правехме задължителната "физзарядка"

3евзек

Г-н Селяк, надявам се ще откриете общото между авариите преди и след промените. Също така се надявам, че разликите няма да останат незабелязани. Една от тях е медийното отразяване - ако не усетиш лично 3 по Рихтер, значи у ваше село нищо не се е случило.

Гражданино Мушморок преди време пак по онова време в което търсиш идентичност гърмя и хлора в НХК Бургас. Малка подробност начабниците са карали работещите даа си сложат противогаз и да осигурят непрекъснотостта на процеса в комбината. Дунарит е бил първоначално в района на САРАЯ в Русе при една авария фабриката е била унищожена напълно. В последствие е ситуирана на други местаа и някъде около 64 година е преместена срещу Мартен (където се помещава и до днес. Хлора се съхранява в съдове под налягане, тпотила са топи обикновено на пара или водна баня за да се излеят пресовките, или да се напълнят кухите пространства на мини, ръчни гранати, снаряди. И пак те питам къде е Ямбол -къде е Стамбул.

3евзек

Ти сега искаш да ти търся идентичен пожар в Дунарит преди промените ли. Сигурно има, но случаят е покрит. Както и този в Девня, онзи в Бургас, рухналата стена на хвостохранилището във врачанско и още куп знайни и незнайни аварии в заводи военни и граждански, без оглед дали в Ямбол, или в Стамбул.

Де..а и умниците, дето вика попа по-долу - съсипАхте целата драма...

Тротила си гори спокойно и няма никаква опасност от взрив. Гърми при детонатор от вида на около 4.5 конски сили. Идея си нямам защо, но детонаторите по мое време си бяха категоризирани в конски сили.

И сега е така. След 4.5 следва детонатор 7 конски сили.

В конски сили, защото силата им се сравнява с конски къч

Саботаж.. сега ще кажат, че собственика е безотговорен и Дебелянчо ще му прилапа заводчето

Точно това ще стане

Тая държава дали ще я има до Коледа

Язък сега какво ще изнасяме през две летища след като си заминат летовниците.

Аз като гледам как се пуши по бензиностанции и летищата що пък да не пушат и в цех за тротил.

Въпросът е не че е тротил, а даа не предизвика нещо детонацията. В казармата сме се топлили с тротилови шашки през зимата. Топлили сме се и с гранули за зарядите на гаубиците -гори си . Само да не попадне отнякъде някой капсул за ловен патрон

Чак за топлене е силно казано ,но с тротил разпалваха печките когато нямаше дърва и въглищата бяха мокри .

комбат, в палатката от платнща слагахме една надупчена кофа и там дневалният имаше грижата да слага помалко помалко "гориво"; какво занятие направихме на "Велика България" по пътя а Чорбаджийско навръх Банго Васил

Админа трие когато споменавате поименно руската мафия. Явно се притеснява от съдебни дела. За туй вместо имена ползвайте кодови като пилотчето, дебелото момче с опела, мустака от сърбия, сокола от сараите.............

Тротила може да се взриви от пламък само ако е голямо количество в затворено помещение...

Цъ! Личен опит

Не може да се взриви без детонатор и то с определена мощност ,само ще гори ,но пушека от горенето е много силен и токсичен.

Шилo

Ами не е така. Има т. нар. "критична маса", под която няма опасност от детонация, но ако ТНТ-то е повече от критичната маса, може да детонира, независимо дали е в затворено помещение или на открито.

Настискаха го, натискаха го ...не ще да продава, не ще да мре. Сега са готови и завода да гръмнат само и само да го вземат!

отивам да ям

Очаквайте скоро конфликт някъде ули подновяване на такъв ......

Само на мен ли ми се струва,че напоследък има много пожари Липсва бдителност?

С тези оръжия се ползват срещу цивилните в Йемен.

и професионалния измамник "бизнесмен" Гебрев е в цеха. пушека от пожара е противоотрова срещу "новичок"...