Пожар избухна тази сутрин в катедралата "Свети Петър и Павел" в град Нант, Западна Франция, съобщи Франс прес. Сигналът е получен в 7,44 часа местно време. На място са изпратени 60 огнеборци, по-късно към тях са се присъединили още десетки, като пожарът е бил овладян за около два часа.

От противопожарната служба подчертаха, че щетите не са съпоставими с тези на парижката катедрала Нотр Дам и са засегнали главно църковния орган, който е изцяло унищожен. Платформата му е нестабилна и може да рухне. Стъклописите в предната част на катедралата са изпочупени.

Прокурорът на Нант Пиер Сенес заяви, че е започнало разследване за умишлен палеж в катедралата, след като били установени три отделни начални точки на пожара, предаде Франс прес.

"На този етап се води разследване за умишлен палеж. Все още предстоят проверки, които да открият нови доказателства", каза той.

Храмът "Свети Петър и Павел" в Нант е една от най-големите готически катедрали във Франция. Строителството й е започнало през 1434 г. и е продължило 457 години - до 1891 г., припомня ТАСС. През 1972 г. дървеният й покрив е разрушен при пожар и е заменен с бетонна структура.