Министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля съобщи, че днес косовската полиция е нахлула в къща в Звечан, Северно Косово, където е открито голямо количество оръжие, включително автомати, патрони, ръчни гранати и експлозиви, съобщи Косово онлайн.

Според министъра къщата е била използвана за "събиране и разпространение на оръжие за сръбски престъпни групи". Освен полицията на мястото присъствали и представители на КейФОР, заяви Свечля.

Ветон Елшани от полицията в Северно Косово съобщи, че полицейската акция е извършена по сигнал, а оръжието е намерено в помощна постройка на къща, в която не живее никой, пише БТА. Той добави, че в акцията са помогнали членове на подразделението на КейФОР, специализирано за взривни устройства.

Президентът на Република Сръбска обвини Бакир Изетбегович, че е лидер на радикална ислямска организация

Председателят на бошняшката Партията на демократичното действие Бакир Изетбегович отново се опита да фалшифицира историята и да отрече националната идентичност на сърбите и хърватите по нагъл и груб начин, твърдейки, че през Средновековието на територията на Босна и Херцеговина никой не се е определял като сърбин или хърватин, а всички са били бошняци или босненци с различна вяра, каза днес президентът на Република Сръбска Милорад Додик, предаде Танюг.

"Призовавайки по мюсюлманската телевизия "Ал Арабия" ислямските страни да засилят присъствието си в Босна и Херцеговина, Бакир (Изетбегович) за пореден път показа, че е наследил не само Партията на демократичното действие от баща си Алия, но и политическата доктрина от Ислямската декларация, според която Босна и Херцеговина трябва да стане предимно мюсюлманска държава, основана на шериатското право", написа Додик в социалната мрежа Екс (X), бивш Туитър.

Той посочи, че подобни нагласи ясно показват, че Партията на демократичното действие е ислямска радикална организация. "Тези позиции ясно показват, че Партията на демократичното действие е ислямска радикална организация, която е настроена срещу Дейтънското мирно споразумение, което гарантира равенството на съставните народи. Тяхната декларативна подкрепа за европейския път на Босна и Херцеговина е по същество измама и представлява печелене на време, така че в един момент мюсюлманите да станат доминиращи по численост и в политически смисъл", каза Додик.

"Тази политика на Партията на демократичното действие е ясна на сръбския народ от дълго време и възгледите на Бакир допълнително ни мотивират да се обединим по-решително и силно около Република Сръбска и нейните институции, защото само по този начин можем да защитим нашата идентичност и начин на живот като свободни хора", каза Додик.